Filmreview: Intouchables

Intouchables

Wat wens je als je vanaf je kin verlamd bent? Iemand die je zonder medelijden verzorgt.

In de Franse film Intouchables is de miljonair Philippe de hulpbehoevende die hulp krijgt van de Senegalese migrant Driss. Een man die heerlijk eigenwijs te werk gaat, tot groot genoegen van Philippe. Samen dagen de onaanraakbaren elkaar uit. En Philippe wordt hier niet betutteld, maar Driss maakt juist grappen over zijn verlamming.

We zien de heren aan het begin van de film in de auto scheurend door Parijs rijden terwijl het bekende lied van de band Earth, Wind & Fire, Boogie Wonderland door de boxen schalt. Ze genieten zichtbaar, de emotie spat van het scherm af. Ze vertonen recalcitrant gedrag, te hard rijden en jointjes roken, maar wie kan zich daar nu werkelijk druk om maken?

Driss neemt nooit een blad voor de mond. Dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen maar altijd handelt hij vanuit een gevoel van betrokkenheid. En schaamt zich niet voor zijn beperkte kennis van muziek en kunst. Hij voelt zich ten alle tijden niet geremd om er iets van te vinden en iets van te zeggen. Hij maakt zich niet druk om wat anderen daarvan vinden.

Driss en Philippe worden hechte vrienden. Bij Driss voelt Philippe zich niet een slachtoffer want Driss lijdt niet met zijn vriend mee en voelt zich niet schuldig om de situatie waar zijn vriend zich in bevindt.

Intouchables is met meer dan een half miljoen bezoekers in Nederland de best bezochte Franse film ooit. Het is overigens wel rete suf dat Hollywood zo nodig een remake moeten maken. Omdat sommige (lees: veel) Amerikanen de Fransen haten. Nog maar een paar jaar geleden, in 2003 (oorlog Irak), stonden die stompzinnige Amerikaantjes massaal Franse wijn in rivieren te legen. Toch niet te filmen?

Wat wel te filmen is, is Intouchables. Aanrader!

, , ,

8 Responses to Filmreview: Intouchables

 1. Maup juni 19, 2012 at 9:24 pm #

  Eerlijk gezegd had ik nog niet door dat Intouchables een Franse flim was…
  Klinkt erg goed. Mooie review.

 2. Miek37 juni 19, 2012 at 9:50 pm #

  Klinkt goed inderdaad, de Amerikanen doen alles over omdat zij zichzelf superieur voelen, de geweldige Millenium serie naar de boeken van Stieg Larsson moest ook opnieuw, blijft evenzogoed een ongeevenaarde prestatie van de originele makers.

 3. Edwin IJsman juni 19, 2012 at 10:53 pm #

  Ik zag deze film ten tijde van het Filmfestival in januari en heb er indertijd van genoten. Een bijzondere komedie over 2 ogenschijnlijk heel verschillende mensen die elkaar vinden.

 4. Lies Baas juni 20, 2012 at 8:38 am #

  Hmmm…misschien moet ik hem toch maar eens gaan bekijken!

 5. BigX070 juni 20, 2012 at 6:04 pm #

  Intouchables is een geweldig mooi film waarvan de acteerwerk, dialogen en soundtrack prachtig samen komen op het grote scherm. Ik overweeg het zelfs om voor de derde keer naar de bios te gaan want het blijft genieten. Een echte aanrader!

 6. Miek37 juni 20, 2012 at 10:26 pm #

  Beste film die we tot op heden gezien hebben dit jaar, echt geweldig acteerwerk, wat een casting, hele grappige momenten maar voor mij was het toch een film die vooral draaide om vriendschap, we hebben genoten, dank voor de tip!

 7. Corien juli 18, 2012 at 10:19 pm #

  Geweldige film! Als je ‘m nog niet gezien hebt en hij draait nog, ga dan gauw de bios in… En anders thuis kijken natuurlijk, maar wel met groot scherm en goed geluid 🙂
  Vaak supergrappig, tegen het einde wat serieuzer en sentimenteler. Absoluut de moeite waard!

 8. Lies Baas augustus 3, 2012 at 5:28 pm #

  Net geweest, helemaal blij erdoor!! Dit is wat je wilt als je verzorgd wordt door een ander!! Gewoon brallen en zijn wie je bent!! Toen ik in de zorg werkte deed ik dit ook met mijn bewoners, patienten…gewoon samen leven!! Okay, ik was wel zonder drank en drugs en zat op de fiets met ze…maar ook gewoon grappen en grollen uithalen en daar waar nodig af en toe ook behoorlijk strikt…feest der herkenning en hoop dat mocht ik ooit zulke hulp echt nodig gaan krijgen dat diegene die mij verzorgt dat met lust voor leven zal doen!! Geweldige film>ben er helemaal blij door geworden :-)))

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag