Verkiezingen in Amerika

whitehouse-w680

De Verenigde Staten gaan dit jaar naar de stembus. De strijd om het Witte Huis gaat tussen de zittende Democratische president Barack Obama en de Republikeinse kandidaat Mitt Romney.

Het zal in de verkiezingscampagne voornamelijk gaan hoe Amerika uit de economische crisis komt. Het gaat iets beter met de economie, maar het werkloosheidspercentage schommelt nog steeds rond de 8 procent. Onderwerpen zoals immigratie, energie, belastingen en bezuinigingen komen ook aan bod, maar spelen een ondergeschikte rol.

President Obama zal in zijn campagne vooral aangeven wat hij allemaal bereikt. Hij zal aangeven dat door zijn stimuleringspakket banen heeft opgeleverd en dat de Amerikaanse auto-industrie niet failliet is gegaan. Daarnaast zal hij aangeven dat alle Amerikanen toegang hebben tot goede en betaalbare zorg als ze dat nodig hebben. Op het gebied van buitenlands beleid heeft Obama de troepen terug getrokken uit Irak en is Osama bin Laden gedood.

Obama’s rivaal, Mitt Romney, zal vooral hameren op het feit dat het president Obama het niet is gelukt om Amerika uit de economische crisis te halen. Hij zal aangeven dat door zijn achtergrond als zakenman hij weet hoe de economie werkt en hoe je deze weer op de rails krijgt.

In 2008 voerde een Obama een positieve campagne. Na acht jaar president George W. Bush raakte Obama met een boodschap van hoop en verandering de juiste snaar. Amerika snakte naar verandering en een nieuwe richting. Dit jaar zal Obama geen positieve campagne voeren. Het zal een harde en smerige campagne worden waar in veel met modder naar elkaar zal worden gegooid. Dat komt onder andere Super PAC’s, Dit zijn onafhankelijke groepen die veel geld spenderen aan spotjes om een kandidaat juist te steunen of zwart te maken.

Het is een spannende strijd en het is lastig om te voorspellen wie de verkiezingen wint. In de verschillende peilingen liggen Obama en Romney nek-aan-nek. Mitt Romney is tijdens de voorverkiezingen beschadigd door zijn rivalen. Als het voorzichtige herstel van de economie doorzet en Obama duidelijk maakt wat hij heeft bereikt dan heeft hij een goede kans om te winnen.

Maar er kan nog veel gebeuren. In de politiek is niets zeker. Op 6 november weten we of Obama nog een termijn in het Witte Huis mag blijven of dat hij plaats moet maken voor Mitt Romney.

, , , ,

4 Responses to Verkiezingen in Amerika

 1. Jacob Cats juni 23, 2012 at 10:16 pm #

  Yes We Kill

 2. Willem juni 24, 2012 at 1:18 pm #

  Hallo Marco,
  de informatie in jouw verhaaltje over de komende Amerikaanse verkiezingen ken ik al uit de krant.
  misschien had je je bijdrage interessanter voor de website Hofstijl(“het laatste woord uit Den Haag”) kunnen maken door bijvoorbeeld een link met Den Haag erin te verwerken(dus, bijvoorbeeld in Den Haag wonende/werkende Amerikanen nog iets gaan organiseren rond die verkiezingen)

  • Raaphorst juni 27, 2012 at 10:45 am #

   Er hoeft niet altijd een directe link met Den Haag te zijn. Doet The New York Times niet en The New Yorker ook niet. Den Haag als het centrum van het universum met het laatste woord, beetje dat idee 🙂

 3. Marco van den Doel juni 24, 2012 at 5:14 pm #

  @Willem,

  De bedoeling van het artikel is om de lezers van Hofstijl een idee te geven waar het bij de Amerikaanse verkiezingen over gaat. Het was niet de bedoeling om een diepgravend achtergrond artikel te schrijven. Maar ik stel je reactie en je suggestie op prijs. Als je op zoek bent naar (meer) achtergronden en analyses dan verwijs ik je graag naar mijn website: http://focusonamerica.wordpress.com voor het laatste nieuws over de Amerikaanse politiek en de (presidents)verkiezingen.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag