De regelweken voor de zomervakantie


De laatste twee weken voor de zomervakantie wordt er op veel basisscholen nauwelijks nog lesgegeven. Er wordt schoongemaakt, opgeruimd, toneelgespeeld en afscheid genomen. Ouders plooien zich gedwee in dat feestelijke rooster van zomer-doe-dag, film- en zwemdag. In de gang van school hangt een brief, waarop je kunt aangeven of je een paar uur wil komen poetsen. Ik lees:  ,,Waarom zijn de laatste dagen voor de vakantie eigenlijk gewone schooldagen?’’ Wat een vraag. Omdat ik dadelijk zes hele weken vakantie moet overbruggen. En ik heb maar geld voor twee weken óp vakantie.

Als je geluk hebt begint de schooldag gewoon om half negen, maar soms is dat ook  9.00 of 11.00. Het gevolg: een gepuzzel en geregel met andere moeders en vaders. Zal ik jouw kinderen maandag meenemen, dan vang ik die van jou woensdag op.

Op woensdagochtend had ik zodoende vier meisjes rondscharrelen terwijl ik maanden geleden ook een afspraak had gemaakt met twee werklieden om mijn warmte-terugwin-apparaat schoon te maken. Het  klereding maakte zoveel herrie dat ik hem meestal uitzet. Dat heeft waarschijnlijk mijn leven gered. Bij binnenkomst om 8 uur ‘s morgens kreeg ik meteen een college over de giftige en schadelijke effecten van dit soort apparaten op de algehele gezondheid en de luchtwegen van kinderen in het bijzonder.

De rest van ochtend werden de buizen in het plafond met oorverdovend lawaai doorgeblazen met als gevolg dat het hele huis onder het stof en puinsteen lag. De meisjes gingen in arren moede liever in de regen buiten spelen en ik verlangde naar een rustige dag op het werk.

Foto: Mayke Calis. Tekening: Daantje

 

, , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag