Europees Recht bepaalt: doorverkoop van software is toegestaan

Het Europese Gerechtshof heeft vandaag een historische uitspraak (Luxemburg, 3 juli 2012) op het gebied van het doorverkopen van software gedaan. Software in de meest brede zin van het woord. Software zoals apps voor je telefoon en computer, operating systems en games. Het Europese Recht heeft vandaag bepaald dat doorverkoop van software te allen tijde voor consumenten is toegestaan.

Met name voor bedrijven zoals Apple zal dit een drastische aanpassing aan haar techniek vergen aangezien zij persoonsgebonden aanschaffen via Digital Rights Managament regelt vanuit iTunes. Hetzelfde geldt voor Epubs en dergelijke die met persoonlijke versleuteling een doorverkoop proberen te voorkomen. De Europese rechter stelt nu expliciet dat de auteur/maker zich nooit mag verzetten tegen eventuele doorverkoop. Ik citeer uit de PDF met de uitspraak:

An author of software cannot oppose the resale of his ‘used’ licences allowing the use of his programs downloaded from the internet

En ook al stelt de fabrikant in haar gebruikersvoorwaarden dat de software niet doorverkocht mag worden, volgens het Europese Recht mag deze fabrikant of auteur toch geen bezwaar tegen doorverkoop maken.

Therefore, even if the licence agreement prohibits a further transfer, the rightholder can no longer oppose the resale of that copy.

De digitale consument wordt gesteund. En gelukkig maar, want zonder consumenten is er geen handel, niet waar?

, , , , , ,

4 Responses to Europees Recht bepaalt: doorverkoop van software is toegestaan

 1. HappyHotelier juli 4, 2012 at 10:57 pm #

  Raap: Ik las het even door, maar het is wel van belang dat de consument die doorverkoopt zelf het gebruik staakt op het moment van doorverkoop…

  [blockquote]Furthermore, the Court states that an original acquirer of a tangible or intangible copy of a computer program for which the copyright holder’s right of distribution is exhausted must make the copy downloaded onto his own computer unusable at the time of resale. If he continued to use it, he would infringe the copyright holder’s exclusive right of reproduction of his computer program. In contrast to the exclusive right of distribution, the exclusive right of reproduction is not exhausted by the first sale. However, the directive authorises any reproduction that is necessary for the use of the computer program by the lawful acquirer in accordance with its intended purpose.
  Such reproduction may not be prohibited by contract. [blockquote]

  Het leert mij overigens ook dat als ik het goed lees de koper het programma op al zijn devices mag gebruiken. Voor mijn Ipad en mijn Iphone hoef ik dan ook maar 1 licentie van een app te kopen. Eens?

  • Raaphorst juli 5, 2012 at 8:03 am #

   Ja, klopt. Eigen kopie moet wel vernietigd worden. Lijkt ook wel volkomen logisch.

   Het maken van meerdere kopieën was volgens mij al eerder toegestaan aangezien je geen fysiek product koopt maar een licentie, dus puur het gebruik van het product. En dat gebruik moet overdraagbaar zijn op andere computers. Want het draait om het gebruik van deze software.

 2. Peter augustus 3, 2012 at 2:20 pm #

  Interessant maar is dit dan ook van toepassing voor zakelijke software (B2B) of alleen voor software gericht op consumenten (B2C)?

  • Raaphorst augustus 3, 2012 at 2:24 pm #

   Ik neem aan ook zakelijk. Er is geen verschil in gebruik en voorwaarden. Ik ken tenminste geen software die dat wel doet. Jij?

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag