Occupy is bezet

Wie deze dagen op bezoek gaat bij het kamp van Occupy op het Malieveld, zal wellicht worden verwelkomd door een grote kaalgeschoren kerel met een pitbull-kruising. De man heet Theo en is in de praktijk de nieuwe leider van het tentenkamp. Of de overige demonstranten hier blij mee zijn valt te betwijfelen: een merendeel van hen is de toegang tot het kamp ontzegd. Ook bezoekers kwamen er het afgelopen weekend niet in. In de dagen voorafgaand aan het weekend kwamen al diverse meldingen van occupiërs die bedreigd waren met fysiek geweld. Zij durven het kamp inmiddels niet meer op. Een stel dat zaterdagavond aan kwam rijden wilde aangifte doen bij de politie. Hen is aangegeven op dinsdag weer terug te komen om de aangifte op te nemen.

Ook de schrijver dezes werd bij aankomst op zaterdag door twee man gesommeerd te vertrekken. Op niet al te vriendelijke wijze. Een kennis, die drie uur later arriveerde werd in het bijzijn van opgeroepen agenten in zijn broek gebeten door de pitbull. De politie gaf aan dat er in de huidige situatie geen reden tot ingrijpen was, aangezien er geen strafbaar feit gepleegd was.

Ook afgelopen zondag werden bezoekers geweerd van het kamp. De overgebleven kampbewoners hebben inmiddels een bord geplaatst dat aangeeft dat het kamp niet toegankelijk is voor mensen van buitenaf, alsmede een provisorische afzetting met touw. Hiermee lijkt een vijandige overname van het tentenkamp door indringers van buitenaf voltooid te zijn.

Aangezien de politie zaterdag verder geen actie wenste te ondernemen, is een groep occupiërs van het eerste uur zaterdagavond in spoedvergadering bijeengekomen. Hierbij is door hen een verzoek opgesteld tot overleg met de afdeling Operationele Zaken van het politiekorps. De groep heeft in dit verzoek aangegeven, dat gezien de ontstane situatie, zij niet langer de veiligheid van bezoekers van het kamp kan garanderen. De website van de beweging is grotendeels offline en vervangen door een enkele pagina met een waarschuwing.

Wat het overleg met de politie zal opleveren is voorlopig nog niet bekend. De toekomst van het tentenkamp van Occupy Den Haag blijft onzeker.

, ,

29 Responses to Occupy is bezet

 1. Raaphorst juli 9, 2012 at 4:07 pm #

  De politie kan dus de veiligheid van de burgers niet garanderen? WTF is dit????

  • Ras Lily juli 12, 2012 at 11:05 am #

   dit zijn gekochte terroristen die occupy in een slecht daglicht willen zetten money of the system used to block us i survived Utrecht ganzenmarkt and i know i will never ever start the fight cause i will share the light never giving up is top and the occupy movement will never stop until the truth will drop kop op we moeten verder streven naar een echt humaan gezamelijk leven de politiek de wacht voorlopig maar even ze kunnen ons toch niet stoppen laat hen maar lekker shoppen dat stelletje dikkoppen ik wilde de dialoog aangaan maar volgens hen heb ik geen recht van bestaan een baan of een sjieke naam ik weet wel wie het heeft gedaan de macht en de faam wil nog steeds een vrije marktkraam of een “echte” baan laat die terroristen maar in hun waan ik kijk liever naar de maan en de sterre ik komm van verre

 2. ger juli 9, 2012 at 7:22 pm #

  🙂

 3. Maup juli 9, 2012 at 7:48 pm #

  Wie zijn die gasten dan? Wiens knokploeg spreken we over?
  Wordt het tijd om een paar dozijn vredelievenden te ronselen om met ze aan de praat te gaan?
  Met andere woorden: ¿Que pasa?

  • Bea juli 12, 2012 at 5:48 pm #

   Hiervoor wil ik me 100% (SOPN) inzetten.
   Met liefde oplossen

 4. Mopje juli 9, 2012 at 10:56 pm #

  Niet alleen is het kamp bezet een andere groep, Occupy Trust (sic), heeft de website/forum offline gehaald! Hoe slim is dat?

  • Edgar juli 10, 2012 at 2:46 am #

   @ Mopje:
   Die is te makkelijk.
   Er zijn een aantal mensen die, om Occupy Den Haag als demonstratie aan te kunnen melden, ‘garant’ hebben moeten staan voor een ordentelijk verloop en een veilige situatie.
   Die mensen kunnen zich niet langer aan die afspraken houden. En hebben getracht op deze manier hun verantwoordelijkheid te nemen. En aan een ieder duidelijk te maken dat wat nu op het Malieveld gebeurt niets maar dan ook niets met Occupy te maken heeft.
   Daar de website vrijwel het enige platfrom is wat enig bereik heeft. Heeft deze groep mensen de website zodanig aangepast dat het voor een ieder duidelijk is dat het nu niet veilig is om ‘kamp Malieveld’ te bezoeken.

   Hou http://www.occupydenhaag.org in de gaten voor updates e.d.

   • Mopje juli 10, 2012 at 8:11 am #

    Hoi Edgar,

    Jij en ik weten donders goed dat er een website was en is waarop precies dezelfde informatie kon staan, al maanden! Het is nu alleen zo dat één of andere Occupy Trust alleen haar berichten wil tonen. Reacties worden niet toegestaan en of verwijdert.

    Waar kennen we dat ook al weer van?

  • Raaphorst juli 10, 2012 at 9:16 am #

   TV-West heeft weer iets gehoord van een anonieme bron zo te zien… !

   • Mopje juli 10, 2012 at 9:58 am #

    Nee hoor, het staat nu uitgebreid beschreven op de ook gekaapte website.

 5. karin r. juli 10, 2012 at 10:17 pm #

  ze hebben de pech dat malieveld ‘visite-terrein’ is. elkaar de tent uit communiceren kan dus. hadden ze elkaar de tent uit gevochten had politie een sterker been om op te staan. ik vraag me ondertussen wel een piepklein beetje af wat de occupiers precies ‘doen’ de hele dag …

  • Edwin IJsman juli 10, 2012 at 11:01 pm #

   ‘Doen’..
   Niet teveel hoop ik.
   Dat beperkt de mogelijke schade.

  • Edgar juli 10, 2012 at 11:23 pm #

   De politie heeft er bij gestaan hoe 1 van de orde-handhavers van het eerste uur door een ‘kampbewoner’ en zijn hond werd aangevallen. en dus wel degelijk – letterlijk – de tent werd uitgevochten door Theo en zijn pitbull.

   De reactie van de politie-agenten was… in de auto stappen en wegrijden.

   Wat men op het kamp doet nu weet ik ook niet zo goed.
   Veel van het actievoeren gebeurt online (zoals recentelijk nog met ACTA)

   • ger juli 11, 2012 at 12:15 am #

    “1 van de orde-handhavers van het eerste uur”
    Alsof dat wat zegt….
    Politie, u moet mij beschermen want ik heb de oudste rechten op dit Malieveld.
    Wel weet hij mogelijk meer van verdwenen giften?

    • Edgar juli 11, 2012 at 12:46 am #

     Nee Ger,

     De politie heeft in het algemeen te waken over onze veiligheid.

     Feit blijft dat Occupy een vreedzame protestbeweging is.
     Heeft dus niets met senioriteit te maken.
     Maar met fatsoen.

     En dat fatsoen is nu ver te zoeken.

     Mensen worden/werden aan de lopende band bedreigd.
     Zo ook de penningmeester die afgelopen zaterdag openheid van zaken wil komen geven.

     Er was een mooi moment om al die indianenverhalen als zou er geld van de rekening achterover gedrukt zijn, uit de wereld te helpen.

     In plaats daarvan werd hij en een aantal anderen in het bijzijn van 2 politie agenten bedreigd en aangevallen. En onder druk gezet om de bankpas van de Occupy Den Haag rekening af te geven.

     • Mopje juli 11, 2012 at 11:22 am #

      Edgar Edgar,

      Wat een stroom aan onzin. Rudolf heeft niks bijgedragen een de transparantie en openheid. Hij zal net als nu proberen te provoceren. Dat hij zichzelf hulpverlener noemt is een lachertje.

      Twee. Wat is het voor kulverhaal over penningmeester? Beanow heeft de rekening op zijn naam staan en heeft daar maanden geen duidelijkheid over verschaft! Pas na lang aandringen post hij een stukje nummertjes op de website. That’s all.

      En na maanden van geheime groepen werd het een tokkie teveel op het kamp. Hulpverlener kon helemaal niks uitleggen en penningmeester was maanden te laat.

      Teleurgesteld en vol rancune trekken zij de stekker uit de website.

      Nu heeft rudolfje het alleen recht om zijn onzin en waaspraatjes op het internet te zetten.

      Je kan draaien en doen Edgar, je hebt verloren op transparantie en openheid. Er was een prima plek voor dialoog, een forum nota bene! Jullie bijdrage daar is nihil en niet bestaand.

      • Edgar juli 11, 2012 at 12:24 pm #

       Je zal eens een keer geen kritiek hebben, Mopje…
       En je kunt mij er hier nu op aanspreken. Ik probeer de dingen alleen uit te leggen.
       Wil niet zeggen dat ik het mee eens ben. Dus wil je je ajb onthouden van de persoonlijke opmerkingen?

       BVD!

       Forum staat (weer) online: http://www.occupydenhaag.org/kippenhok/

       • Mopje juli 11, 2012 at 1:04 pm #

        Edgar,

        Feit is dus dat dat forum in handen is van twee baasjes! Die een oocupy trust hebben verzonnen dit weekend.

        Feit twee is, dat daar alle bijdragen worden gewist die enige inhoud hebben en of kritiek op de penningmeester!

        Het forum is helemaal niet veilig! Zoals je ziet!

        Niks open en transparant. Tokkie had natuurlijk niks te zeggen gehad als penningmeester zijn werk had gedaan en zes maanden gelden zijn verantwoordelijkheid had genomen!

 6. nieuwwereldregering juli 11, 2012 at 9:58 am #

  ik zie Symboliek in de eerste letter van de naam occupy wel te verstaan het oog van Ra die ook verband houd met Vrijmetselaar,Rozenkruisers,Leeuwen club,nieuw wereld regering valt wel degelijk op.Wat ook op valt is op de zelfde dag dat occupy den haag gegeselt is door buitenstaanders te gelijk occupy utrecht op de zelfde wijze is over genomen dus kan het geen toeval zijn dat het bewust wordt veroorzaakt door de elite groep of wat het ook mogen noemen doet niet ten zaken.Dat ik hier over spreek doet ten zeerste ten zaken,het maakt of breekt occupy nederland waar het voor staat .Er zijn nu momentueel machten in nederland aan het werk die occupy nederland willen breken of groepen tegen elkaar willen uit spelen.onze vrijheid van menings uiting de grond in willen trappen tot er niets meer van over blijft.daar dient ten alle tijden rekening mee worden gehouden.Als het onderwerp infiltrastie niet duidelijk was dan is het dat nu wel.Ik raad aan dit ten alle tijden in de gaten te blijven houden.

 7. don quichotte juli 12, 2012 at 2:06 pm #

  wees maar trots op zo’n prachtig stukje edwin, ik vraag me af hoeveel ze je betaald hebben

 8. Simone juli 12, 2012 at 7:15 pm #

  Jongens dit is echt klote, dit mag eigenlijk niet gebeuren omdat het de hele Occupybeweging in een kwaad daglicht zet terwijl geruzie , dreigementen en geweld niets maar dan ook niets met de grondgedachte van Occupy te maken heeft.Ik hoop dat hier snel een oplossing voor wordt gevonden en anders hoop ik dat degene die verantwoordelijk is voor het contact tussen operationele zaken van de politie en het kamp zijn conclusie trekt en het kamp opdoekt, Dat is heel erg jammer maar onvermijdelijk als we de hele occupybeweging geen slechte naam willen geven.Jullie kunnen daarna wel weer een ander kamp oprichten, waar wel de gedachte achter de Occupy gerespecteerd wordt.Het is klote dat je de spullen in het kamp verliest maar misschien is daar nog wat van te redden en anders plaatsen we een oproep en bouwen we gesamenlijk wel weer een nieuw kamp op als de gemoederen bedaard zijn.Dit is natuurlijk mij mening die uiteraard niet gevolgd hoeft te worden.Hoop eerlijk gezegd dat iemand anders een beter idee heeft.

 9. Raaphorst juli 13, 2012 at 11:53 am #

  Update (NOS): kamp is ontruimd http://nos.nl/artikel/394531-occupy-den-haag-ontruimd.html

Trackbacks/Pingbacks

 1. Occupy Den Haag is … eeeh… Occupied « www.edgarneo.info - juli 9, 2012

  […] Occupy Den Haag is bezet door Edwin IJsman op juli 9, 2012 in politiek/opinie, straatverhaal, Waar in Den Haag op Hofstijl.nl […]

 2. Occupy Den Haag kamp op Malieveld is nu zelf bezet | Occupy Den Haag / #ODH Backup Blog - juli 9, 2012

  […] Oorspronkelijk artikel door Edwin IJsman op juli 9, 2012 in politiek/opinie, straatverhaal, Waar in Den Haag op Hofstijl.nl […]

 3. Occupy Den Haag op Malieveld is nu zelf bezet « Edgar Neo @ Wordpress.com - juli 9, 2012

  […] Occupy Den Haag op Malieveld is nu zelf bezet Oorspronkelijk artikel door Edwin IJsman op juli 9, 2012 in politiek/opinie, straatverhaal, Waar in Den Haag op Hofstijl.nl […]

 4. Occupy is Bezet | OccupyDenHaag - juli 9, 2012

  […] Door Edwin IJsman Oorspronkelijk geplaatst op http://hofstijl.nl/2012/07/09/occupy-is-bezet/ […]

 5. Occupy is Bezet | OccuWorld - juli 9, 2012

  […] Door Edwin IJsman Oorspronkelijk geplaatst op http://hofstijl.nl/2012/07/09/occupy-is-bezet/ […]

 6. Occupy is Bezet | OccuWorld - juli 9, 2012

  […] Door Edwin IJsman Oorspronkelijk geplaatst op http://hofstijl.nl/2012/07/09/occupy-is-bezet/ […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag