Waarom onderschat onze overheid keer op keer de ernst van Q-koorts?

Ik had liever wat positiever nieuws willen brengen, maar helaas. Q-koorts laat helaas zien dat onze overheid keer op keer schandalig veel steken laat vallen op het gebied van onze nationale gezondheidszorg.

Q-koorts is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Het leek allemaal wel mee te vallen want tot 2007 waren er maar jaarlijks iets van 15 gevallen. In 2007 waren dat er ineens 168 en het jaar erop al zelfs 1000. Toen overleed er ook iemand aan. Het jaar erop overleden zelfs 7 personen.

Er is nog steeds geen vaccin tegen de ziekte. Wel worden de dieren sinds april 2009 gevaccineerd. Ook werden er op diverse plekken dieren gedood om een doorbraak van het virus te voorkomen. En tot 1 juli 2010 mocht er met geiten gefokt worden. Het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Volksgezondheid liet vervolgens weten dat vanaf 15 juli de maatregelen rondom Q-koorts versoepeld worden. Volgens ministers Verburg en Klink bleek uit onderzoek dat het vaccin voor dieren effectief zou zijn.

Totdat Alex Brenninkmeijer van De Nationale Ombudsman de oud-ministers Ab Klink (gezondheid) en Gerda Verburg (landbouw) opgeroept voor een openbare hoorzitting op 24 april 2012 met betrekking tot de rol van de overheid aangaande de Q-koorts uitbraak. Op 19 juni bracht hij een rapport uit. De ombudsman concludeert daarin dat de overheid het vertrouwen van de burgers ernstig heeft geschonden doordat er onvoldoende aandacht was voor voorlichting over het besmettingsgevaar en gezondheidsklachten niet of te laat werden erkend. De regering stelde 10 miljoen beschikbaar voor de slachtoffers maar bood geen excuses aan. Zie deze video waarin Alex Brenninkmeijer aan het woord komt:

Vandaag werd bekend gemaakt door er sprake is van een massale verspreiding van Q-koorts. Het zou om, niet schikken, 100.000 mensen gaan die besmet geraakt zijn met Q-koorts! Dit terwijl de onderzoekers eerst een aantal van tussen de 40.000 en 50.000 wist in te schatten. Luister maar naar het gesprek van de NOS vandaag met een van de onderzoekers:

De site van het ministerie van Volksgezondheid zwijgt nog in alle toonaarden en meldt een aantal van 39 besmette personen voor dit jaar met slechts 1 overleden persoon tot nu toe.

Net als bij de huidige crisis heeft de overheid werkelijk op geen enkele manier de ernst van de situatie tijdig weten in te schatten. Dat dit gepaard gaat met een arrogante houding zonder excuses te willen maken gaat mijns inziens alle perken te buiten.

Bronnen:
Wikipedia Q-koorts
Nationale Ombudsman

, , , , , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag