Den Haag Centraal uit zijn dak

Het Centraal Station is uit zijn dak. Gisteravond is men begonnen met de sloop en afvoer van de huidige overkapping, of wat daar nog van over is. Maandagochtend vroeg moet de klus geklaard zijn om voor de ochtendspits de stationshal weer toegankelijk te kunnen maken. De komende week heeft de stationshal dus geen dak. De treinen zijn, als het goed is (we spreken over de NS), bereikbaar via de loopbrug over de sporen. De werkzaamheden hebben ook gevolgen voor de trams. Tram 6 en Randstadrail 2, 3 en 4 worden tijdens de werkzaamheden omgeleid tot naast het station. Ook de tramtunnel gaat tijdelijk dicht. Wel is er vervangend busvervoer. Als dat maar goed gaat.

Ik citeer DenHaagNieuwCentraal.nl

Wat gaat er precies gebeuren?

In de eerste twee weken van juli treffen we voorbereidingen om in het weekend van vrijdagavond 13 juli tot maandagochtend 16 juli het huidige dak volledig te slopen en af te voeren. Een week later, van 20 tot 23 juli maken we het tijdelijk werkplatform af. De stalen onderdelen worden op het busplatform en het Koningin Julianaplein voorgemonteerd en vervolgens op zijn plek gehesen. In het laatste weekend (van 27 tot 30 juli) starten we met de staalconstructie voor het nieuwe, glazen dak. Als alles volgens planning verloopt, is de stationshal na deze drie weekenden weer overdekt.
Tijdens de drie weekenden vinden nog meer werkzaamheden plaats. We storten betonvloeren rondom de tijdelijke winkelvoorzieningen, werken op de perrons en treffen voorbereidingen voor de nieuwbouw van de gevels.

NOS Nieuws audio:

Meer info plus plattegrond in deze flyer (PDF).
Volg de werkzaamheden op de webcam en op Twitter: @DHNCentraal.
Zie ook het foto-album van de werkzaamheden op Facebook, met regelmatige updates.

Foto: CC BY NC SA – Maurits Burgers

 

, , , , , , , , , , , ,

4 Responses to Den Haag Centraal uit zijn dak

 1. pieter juli 14, 2012 at 11:42 am #

  “Als dat maar goed gaat?” zal ik iets voorspellen? Nee toch maar niet, we wachten af. Voorlopig hier niet in de buurt komen is mijn advies.

 2. Roel Wijnants juli 14, 2012 at 11:47 am #

  een gebed zonder end

 3. Maurits juli 14, 2012 at 12:35 pm #

  Ik denk dat het in 3012 wel af is hoor.

  • Niek juli 19, 2012 at 10:36 am #

   Wat fijn Maup dat iemand nog zo positief over deze supermegaklus in het kwadraat kan zijn. Ergens in het verleden maakte ik mij al boos over het feit dat de stationshal zo’n beetje twaalf jaar (krap geschat) een dagelijkse reis om de wereld in gymzaaltermen moet betekenen voor werkenden en reizigers in het algemeen. En waarvoor? Want gaat het hier niet gewoon om een opstapplaats voor een op tijd rijdend openbaar vervoer? Meer treinen afstemmen op het reizigersaanbod vind ik veeeeel belangrijker.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag