Fonds 1818 crowdfunding partner Voordekunst

Al eerder berichtte ik over het succesvolle Voordekunst, de crowdfunding organisatie die in 2010 op initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst werd opgericht. Inmiddels heeft deze moderne methode van fondsenwerving al meer dan 1 miljoen euro opgehaald! Niet ondanks de crisis en de culturele kaalslag maar wellicht wel juist dankzij dit alles. Crowdfunding koppelt mensen, bedrijven en fondsen aan projecten die echt betrokken zijn bij kunst en cultuur.

Ik heb in 2009 ervaring opgedaan met subsidie voor het festival Blog-Art dat ik samen met Karin Ramaker organiseerde (10.000 euro subsidie gemeente Den Haag). Naar mijn gevoel is crowdfunding een betere methode omdat de relatie tussen de funders en makers gebaseerd is op gelijkwaardigheid. Gemeente Den Haag subsidieert meestal projecten alleen vanuit het oogpunt van citymarketing. En hoewel wij met Blog-Art het NOS Journaal en alle kranten wisten te halen, ons doel was natuurlijk niet om alleen maar promotie te maken voor Den Haag. Ook bij Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 zie je dat verkeerde doel, citymarketing, gebruikt worden, terwijl het om kunst en cultuur behoort te gaan. De naam Voordekunst zegt het al, dus halleluja, zij hebben het wel begrepen! En misschien nog wel het belangrijkste: het maakt je geheel onafhankelijk van gemeente/overheid.

Ook Hofstijler Piek heeft een project succesvol weten te financieren dankzij Voordekunst: Seconds Out – Faces of Boxing. Zij haalde meer dan 8.000 euro op om haar fotoboek over de Nederlandse bokssport te financieren. En recentelijk heeft ook het Haagse Fonds 1818 zich bij Voordekunst aangesloten. Ik had verwacht dat Den Haag een eigen crowdfunding organisatie zou opstarten, het is immers een gat in de markt, maar wellicht dat het samen-staan-we-sterk principe beter is. Voordekunst heeft zichzelf enorm bewezen en zal komende jaren vast blijven groeien. Ik verwacht zelfs massale groei. In Amerika is crowdfunding inmiddels mainstream en een site als Kickstarter heeft al alle pers wereldwijd gehaald en wordt omarmd door een jonge generatie die al bijna niet anders weet dan dat dit de methode is om je financiering rond te kunnen krijgen.

Komende week werk ik met videomaker André Bijma (samen werkten wij ook aan Haagse Kunstgrepen) aan een promotievideo voor het festival Poëzie aan de Waterkant (11 augustus 2012), want ook zij gaan met Voordekunst aan de gang. We gaan een goed wervend filmpje maken want in 3 weken tijd moet er nog zo’n 3.000 euro op tafel komen…

, , , , , ,

2 Responses to Fonds 1818 crowdfunding partner Voordekunst

  1. Willem juli 16, 2012 at 9:22 am #

    goed stuk, Marco.

  2. Raaphorst juli 16, 2012 at 12:16 pm #

    Merci!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag