Kan het nu eens afgelopen zijn met die tractors in de wei?

Graan

Ik hou van sfeerbeelden rond het wedstrijdparcours. Zodra het parcours wordt uitgelegd op een Formule 1 circuit zonder rotondes en diepe ravijnen, dan hoeft het van mij niet meer. Geef mij een oud stadje waar het peloton doorheen rijdt. Zo één met een haakse bocht, waardoor tien man in plaats van af te slaan, de bakker binnen rijden en eindigen tussen de baguettes. Geef mij een kasteel waar het bloed van historische gevechten nog van de muren druipt.

Maar alsjeblieft kap nou eens met die tractors in een cirkel, die hectaren vers graan platwalsen voor het oog van de camera. Ooit dacht één of andere wethouder van plattelandsmarketing een geweldig idee te hebben. En omdat het op tv kwam wil nu ieder gehucht met een akker op deze manier in beeld komen. Ik weet niet of het jou wel eens is opgevallen maar mensen hebben zo verdomd weinig fantasie. Voor een intelligente diersoort zijn we knap dwangmatig. Net als een hond vinden we niets zo spannend als het najagen van onze staart. Het enige voordeel van een rustdag is dat eindelijk de tractors weer eens doen wat ze moeten doen.

Zei ik eerder dat ik van kastelen hou. Dat klopt, maar het kan ook teveel worden. De Fransen hebben ooit zoveel kastelen gebouwd dat je je afvraagt of iedereen daar van adel was voor 1792. Waarschijnlijk zijn alle edelen die hun kop erbij hielden boer geworden en doen ze nu niets liever dan als rondjes rijden in een graanveld.

De Nederlandse renners hebben nauwelijks meer verzet geboden, dan het graan tegen de tractor.

Volgend jaar is er weer een jaar. Maar we hebben Laurens ten Dam toch hoor ik iemand zeggen, die staat dertigste, dat betekent dat hij maar 29 man hoeft in te halen om de Tour te winnen. Frank Schleck is hij al kwijt, die is met zijn plaspillen naar huis gestuurd. Wielrenners mogen deze niet slikken. Voer je hetzelfde beleid in een verzorgingstehuis in, dan staat de helft van de bewoners op straat. Het is toch Godgeklaagd, dat een groepje aan drank verslaafde machtswellustelingen van de wielerbond er alles aan doet om hun eigen sport te verzieken. Het dopingbeleid staat bol van de hypocrisie. Teveel cafeïne of de verkeerde hoestdrank en je ligt eruit. Een paar joints voor de wedstrijd en je mag twee jaar niet meer meedoen. Terwijl iedereen die wel eens een stonede medemens heeft geobserveerd, weet dat die zeker de Tour de France niet gaat winnen. Het is zelfs de vraag of zo iemand met de trein Parijs weet te bereiken.

Nee de Tour is nog niet voorbij en Laurens ten Dam heeft nog alle kans. Maar als het dan toch allemaal weer niets wordt, dan koop ik een tractor en ga ik met wat vrienden rondjes rijden in het dichtstbijzijnde maisveld of met wat walsen van hier naar Rotterdam en terug door het Westland. Film dat met een helikopter en dan heb je echt spektakel. Met Westlanders valt namelijk niet te spotten.

(CC BY foto: Redeo)

, , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag