Social cooking

Heb je ook wel eens geen zin om te koken, maar de snackbar is geen oplossing en het restaurant is te duur? Dan is er nu www.thuisafgehaald.nl. Eerlijk gezegd had ik hier nog nooit van gehoord maar ik werd er zaterdag op opmerkzaam gemaakt door een artikel in de Volkskrant. Het is een website die koks en afhalers bij elkaar brengt.

Professionele of amateurkoks die het leuk vinden om voor een ander te koken, of die i.p.v. voor zichzelf of hun eigen gezin net zo makkelijk voor een paar man extra koken, bieden op deze site hun maaltijden aan. Voor het geld hoeven ze het niet te doen, want het levert ze nauwelijks iets op. Ze doen het meer voor het plezier en op deze manier komen ze met wildvreemde mensen in contact.

Het principe is zeer simpel. Koks en afhalers registreren zich op de site. Als een kok een maaltijd/taart/soep of zo in de aanbieding heeft meldt hij of zij dat met de datum van beschikbaarheid, het aantal porties en de prijs.

Afgelopen maandag heb ik me meteen geregistreerd als afhaler. In Den Haag zijn nog niet zoveel koks die iets aanbieden, maar ik vond The Passionate Foodie op de Thorbeckelaan (sinds vandaag ook op twitter: @passionatefoody). Zij bood aan: 6 porties Indian beef Madrascurry met basmatirijst, platbrood, pappadum en raita. Voor de somma van € 6,50 per portie. Aangezien ik voor die avond al eten had, heb ik toch 2 porties gereserveerd met daarbij het verzoek of ik ze dinsdag kon afhalen.

Van de site kreeg ik meteen een bevestiging dat mijn order aan de thuiskok was doorgestuurd. Een tijd later ontving ik van The Passionate Foodie zelf de bevestiging met de volgende opmerking: Leuk dat u bij me wilt komen afhalen. Ja dat is mogelijk (volgende dag afhalen). Het staat momenteel in de koelkast. Ik zal morgen wat nieuwe rijst koken voor u. Wilt u twee bakjes meenemen voor het vervoeren? Anders heb ik ook bakjes beschikbaar tegen een kleine vergoeding van 50 cent per bakje. Onder het bericht stond haar naam, telefoonnummer, e-mail, en adres met de toevoeging:

Keuken is bereikbaar via twee trappen. In overleg, tegen betaling, kunnen gerechten ook bezorgd worden.

En dinsdagavond drukte ik met twee bakjes in de hand op de bel. Het voelde alsof ik naar mijn eerste date ging. Zou er een valse hond aanslaan? Echtgenoot deed open, heette mij welkom en nam me mee naar boven, naar de keuken waar zijn Oosterse vrouw mij verwelkomde en mijn bakjes begon te vullen. Ondertussen praatte ik wat met hen en vroeg hoe dit liep. Hij zei dat het soms wel spannend was of er nog genoeg eten voor henzelf over bleef! Hij kende een afhaler die al meerdere malen bij hun geweest was en die beweerde al 3 weken lang op deze manier te eten. In de tussentijd waren de bakjes gevuld, en samen met de toebehoren in een pastic zak gedaan.

Na € 13,- afgerekend te hebben liep ik de trap af naar mijn auto. Een kwartier later zaten we thuis te smullen! Het smaakte prima en de porties waren ruim genoeg. Ik heb me nu als follower aangemeld, en krijg daardoor elke keer een mailtje als ze weer iets aanbiedt. Wel zo handig. Ook heb ik gezien dat ze gerechten op verzoek maakt. Dus als je een keer iets bijzonders zoekt….

Ik kijk nu dagelijks op de site wie wat in Den Haag aan te bieden heeft. Zo kom je nog eens ergens, en zo bewijzen de Tupperware-tjes ook hun goede diensten. Een volgende keer misschien maar eens naar Sabine bij de Waldeck Pyrmontkade die vandaag Roti’s in de aanbieding had voor € 5,50 per stuk of Stephanie die voor € 2,00 op 21 juli nog 1 portie Franse uiensoep heeft. De andere 4 porties zijn al vergeven.

, , , ,

3 Responses to Social cooking

 1. HappyHotelier juli 19, 2012 at 1:55 pm #

  Leuk idee Paul.

  Zeg, hoe rook je snor na dat Madrasje?

  • Raasveldt juli 19, 2012 at 7:37 pm #

   Ik heb er dubbel van genoten. ’s Nachts heb ik de resten uit mijn snor gegetn 😉

 2. Roel Wijnants juli 20, 2012 at 11:43 am #

  wat een leuk idee zal dit gelijk doorsturen . bedankt
  Goed geschreven stukje.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag