De banken van Berlage rotten weg

Hofvijverbank

Hendrikus Petrus Berlage, de beroemde architect van wereldfaam was ook stedenbouwkundige, én hij ontwierp straatmeubilair. De banken in de hoeken van Vijverdam zijn van zijn hand. Of moet ik waren schrijven want erg lang zullen ze niet meer bestaan. Door een enorm gebrek aan onderhoud en schromelijke nalatigheid rotten ze namelijk onder de konten van de toeristen weg.

Hofvijverbank

Vijverdam?

Vroeger moest al het verkeer tussen Spui en Kneuterdijk door de Gevangenpoort, letterlijk.

Uit Wikipedia:

(…) De verkeersdrukte neemt toe, en gaat tot 1924 voornamelijk door de poort. Op aanraden van architect Berlage worden in 1923 de huizen, die tegenover de Gevangenpoort langs de Hofvijver staan, afgebroken, inclusief de deftige Sociëteit Plaats Royaal, die naar het Lange Voorhout 40 verhuist. Dit geeft ruimte voor de aanleg van een verkeersweg langs de vijver, zodat het verkeer van de Kneuterdijk naar het Spui kan gaan zonder onder de Gevangenpoort door te rijden.

Over hoe dat er vroeger uitzag heeft Eduard hier al eens geschreven.

Om deze doorbraak geheel in stijl af te ronden nam Berlage in het ontwerp van de Vijverdam langs de Hofweg in de afgeschuinde hoeken twee stijlvolle zitbanken op.

De staat waar deze straatmonumenten nu in verkeren is ronduit deplorabel, de Hofstad en zijn internationale uitstraling onwaardig.  Bij het zien van details vraag ik me eerlijk gezegd af of ze nog te redden zijn?

Hofvijverbank

Den Haag Culturele Hoofdstad 2018? De Gemeente is nog te beroerd om het werk van een wereldberoemde architect en ontwerper fatsoenlijk te onderhouden… ergo:
Gemeente doe hier eens iets aan!

Hofvijverbank

, , , , , , , , , , ,

19 Responses to De banken van Berlage rotten weg

 1. Raaphorst juli 24, 2012 at 4:46 pm #

  totdat er iemand doorheen zakt natuurlijk, dan gaat men er wat aan doen.

 2. Leonieke juli 24, 2012 at 7:07 pm #

  Eens kijken of Verbeter de Buurt echt werkt: http://www.verbeterdebuurt.nl/melding/26552/hofvijver-berlage-banken-rotten-weg

  • Raaphorst juli 24, 2012 at 7:12 pm #

   goeie! hoop dat het werkt.

   • Leonieke juli 24, 2012 at 7:22 pm #

    Toevallig vandaag bijna de app van mijn telefoon gehaald, dus zat nog fris in het hoofd! 😉 Ik hou het hier wel bij wat ik aan antwoorden krijg. Heb nu al automatisch ticket antwoord van de gemeente gekregen.

    • Maup juli 24, 2012 at 8:27 pm #

     Tof gedaan Leonieke. Ik kende die site / app niet, en ben benieuwd of het iets in werking zet.

     • Leonieke juli 24, 2012 at 10:15 pm #

      Ik heb 1 keertje een niet-werkend stoplicht doorgegeven: die doet het nu weer 🙂

 3. pieter juli 24, 2012 at 10:34 pm #

  Deze pareltjes aan de Hofvijver moeten snel gerestaureerd worden. Culturele hoofdstad? wanneer ook weer?

 4. Maup juli 24, 2012 at 11:17 pm #

  Ik verbaas me werkelijk al jaren over deze bizarrerie. Hoe kan het nou, begon ik dus jaren geleden al te denken, dat er op allerlei plekken in de stad nieuwe banken en ander straatmeubilair verschijnt , maar dat hier, pal waar de toeristenbussen aanleggen, deze monumentale banken, zo worden verwaarloosd.
  Geef toe, ze zijn fraaigevormd, ’t zit lekker en het is echt design, van Berlage, dé man die Den Haag heeft vormgegeven.
  Alsof ze in Barcelona iets van Gaudí zouden slopen…
  Al jaren denk ik dat dus… Waarom?
  Onbegrijpelijk maal onnoemelijk.

  • Edwin IJsman juli 25, 2012 at 12:12 am #

   Ik denk dat het gewoon een gebrek aan historisch besef is. Men kent Berlage, zijn doorbraken in de Haagse stedelijke structuur (met als klapstuk die prachtige kaart met oa. een oplossing voor CS die heel wat meer structuur had dan die van een ieder na hem) en zijn gebouwen, maar die banken zijn waarschijnlijk lange tijd aan de aandacht ontsnapt.

   En zoals het met hout dan gebruikelijk is, gaat het een eigen leven leiden. Wellicht dat dit stuk zal helpen om Berlage’s banken weer onder de aandacht te brengen.

   • Maup juli 25, 2012 at 12:15 am #

    Dank voor die opmerking, ik wens juist dat.

 5. Hees juli 25, 2012 at 1:01 am #

  En mogen aan de overkant van de Berlage-banken de daar aanwezige banken ook een likje verf? Dank u gemeente.

 6. Roel Wijnants juli 25, 2012 at 7:30 am #

  Hij draait zich om in zijn graf.

 7. Chris juli 25, 2012 at 7:59 am #

  Je kan ook zeggen, we willen de binnenstad graag autoluw
  Trams onder de grond van Zieken tot voorbij Parkstraat en deze fout (want zo zie ik dat wel) van Berlage herstellen door de oude panden te herbouwen. Een perfecte kans.

  Gaat natuurlijk niet gebeuren, maar dat is eeuwig zonde
  Het zou namelijk de kans hebben geboden om de gracht te heropenen van Zieken tot Veerkades.
  Dat is goed voor de panden/buurt in die hoek. Tram blijft onder de grond voor Nieuwe Kerk. .dus je stadhuisplein wordt groter. Gracht nog verder doortrekken is nog mooier…
  Tram kruist tramtunnel en dus nog minder ruimte nodig bovengronds voor perrons.
  Dan (ook voor grondwater) de gracht weer openen tot aan Hofvijver, incl. de prachtige brug die is weggehaald, de stadhouderstuin en wat mij betreft (natuurlijk) een stuk Spuipoort her-opgemetseld.

  Dan ben je cultureel goed bezig voor 2018.. Dan heb je hart voor geschiedenis en stad… en het hoeft minder te kosten dan de 5 miljard.

  Hoe zit dat met bevoorrading en vuilafvoer ? Ik blijf van mening dat met beter gebruik van grachten en paarden- en mensenkracht er heel veel gedaan kan worden. De warenhuizen kunnen volgens mij ondergronds bevoorraad worden.

  Ook dat is toeristisch allemaal veel interessanter dan banken van Berlage en een doodlopende autoweg langs een museum. Geef Den Haag haar hart nu maar eens terug.

 8. Raaphorst juli 25, 2012 at 8:45 am #

  Of misschien moeten we het zelf gaan doen. We Do It Ourselves is in opkomst in Nederland, omdat gemeenten er geen tijd, geld of oog meer voor hebben.

 9. Raaphorst juli 25, 2012 at 4:10 pm #

  iemand naast me zegt: is geen geld voor, geld moet naar Eurojust….

 10. Ed Gool juli 27, 2012 at 2:58 pm #

  Goed nieuws. Dit zijn de bankjes aan de Lange Vijverberg nabij de Hofvijver. Vanmorgen werden ze geschuurd en de man op de foto melde dat hij ook de Berlage banken gaat doen.

  http://farm8.staticflickr.com/7110/7655971010_40acd1f6cf_z.jpg

  • Maup juli 27, 2012 at 3:15 pm #

   Dat is zeker goed nieuws Ed. De Gemeente reageert wel erg alert op mijn oproep. Ik ga het in de gaten houden. Wellicht zit er een vervolgbericht in.

Trackbacks/Pingbacks

 1. NewLink: De banken van Berlage rotten weg | Hofstijl.nl | Leonieke Net - juli 24, 2012

  […] http://hofstijl.nl/2012/07/24/de-banken-van-berlage-rotten-weg/ Share this:Tags: links, no_tag /* […]

 2. Blog: "De banken van Berlage rotten weg" - juli 24, 2012

  […] Hofstijl.nl FacebookGerelateerd: […]

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag