Vogelvoerplekken

Vogelvoerplek op het Weteringplein, foto Edwin IJsman

 

Het natuurbeleid van de gemeente Den Haag laat over het algemeen veel te wensen over, maar op één enkel aspect hiervan kunnen wij als Hagenezen trots zijn: de manier waarop wij met zijn allen voor onze stadsvogels zorgen.
De afgelopen maanden is de gemeente begonnen met het gefaseerd invoeren van nieuwe vogelvoerplekken: Marco Raaphorst schreef hier eerder al over in een artikel op Hofstijl. Op een rustige vrijdagochtend in juli ontdekte ik, terwijl ik in de Rivierenbuurt op de tram wachtte zo’n locatie. De aanwezige vogels, vooral meeuwen en kauwen, zagen er zeer gelukkig uit en hadden alle gelegenheid om hun buikje rond te eten.

Het principe van de nieuwe voerplekken is eenvoudig, doch effectief: de plaatsen worden gemarkeerd door donkergroene metalen objecten, die tevens dienst doen als containers waar buurtbewoners hun vuilniszakken in kunnen deponeren. Aangezien deze bakken, of de mannen die ze ophalen, een beperkte capaciteit hebben, zullen de buurtbewoners de overige vuilniszakken naast de container deponeren. Het overgebleven afval kan dan door de lokale stadsvogels verwerkt worden. De resterende stukken plastic en de andere onverteerbare delen worden later door de gemeente opgehaald. Met recht kan hier gesproken worden van een unieke symbiose tussen natuur, burger en overheid.

Dit bijzondere initiatief maakt Den Haag tot een pionier in het stimuleren van de lokale vogelstand in een publiek-private samenwerking. Ik hoop dan ook dat andere Nederlandse steden spoedig ons voorbeeld zullen volgen: de Nederlandse vogels en onze straten zullen een stuk vrolijker ogen.

, , , , , ,

12 Responses to Vogelvoerplekken

 1. Raasveldt juli 24, 2012 at 2:52 pm #

  En de oplossing is toch zo eenvoudig. Vermeld op de bak het telefoonnummer dat gebeld kan worden als hij (bijna) vol zit.

 2. Raaphorst juli 24, 2012 at 4:48 pm #

  En het concept is dus zo geslaagd dat ze het nu door heel Den Haag gaan invoeren? *kuch*

 3. Elisabeth juli 24, 2012 at 5:03 pm #

  Op de bakken staat duidelijk vermeld dat indien vol, men het vuilnis weer mee naar huis moet nemen (haha)

  • karin r. juli 24, 2012 at 5:30 pm #

   en dat men dus niet braaf. 😉

 4. Tienus juli 24, 2012 at 5:11 pm #

  Dat is wel een beetje pijpzeiken, mensen maken er op de eerste plaats zelf een zooitje van. Ze moeten er nog even aan wennen denk ik, of ze hebben er gewoon kak aan.
  Hier in de stationsbuurt werkt het goed, het enige afval op straat is wat mensen uit rijdende auto’s op straat gooien, maar dat is hier heel normaal.

  • Raaphorst juli 24, 2012 at 5:45 pm #

   Ik vind die foto wel veelzeggend. Hier gaat iets duidelijk niet goed. De ondergrondse containers zijn juist verzonnen om dit soort ellende tegen te gaan. Ik heb zo’n brief liggen waarin juist het voorbeeld van de overlast van vogels aangehaald wordt.

 5. Akbar juli 24, 2012 at 6:04 pm #

  En waar geen containers zijn gebeurt hetzelfde….’s-Avonds de vuilniszakken buiten zetten betekent dat de meeuwen om ± 05.00 uur al schreeuwend aan hun ontbijt kunnen beginnen…

 6. Onno juli 24, 2012 at 7:22 pm #

  Niet zo zeuren jongens (ontzettende Hofstijl zuurpruimen dat jullie zijn!)
  Als deze containers er niet waren, en dus alle zakken op straat werden gezet, was het probleem nog veel groter.

  • Raaphorst juli 24, 2012 at 10:19 pm #

   het staat vrij om te klagen. en doe jij tenslotte ook, op ons 😀

 7. Akbar Simonse juli 24, 2012 at 7:26 pm #

  Ik wil ook zo’n container in de buurt, maar dan wel net om de hoek en niet onder m’n slaapkamerraam…

 8. Edwin IJsman juli 25, 2012 at 12:05 am #

  Ik ben juist heel blij met die containers. En de vogels ook!

 9. Maurits juli 25, 2012 at 4:47 pm #

  “Met recht kan hier gesproken worden van een unieke symbiose tussen natuur, burger en overheid.” Mooie zin, pareltje 😉
  ik houd wel van goed vormgegeven sarcasme. Met een groeiende glimlach heb ik het stuk gelezen.
  Hulde heer IJsman.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag