Denkend aan Anky

paard-w680

In de kamer Olympisch behang, flarde van de meest uiteenlopende sporten komen voorbij. Soms ga ik er echt zitten voor de acht zonder stuurman omdat het nooit zeker is waar ze heengaan. Ik geniet eindeloos van judozwaargewichten. Twee kolossen die minutenlang aan elkaars mouwen en revers sjorren, de laatste minuten hijgend tegen elkaar aanhangen en halfslachtige aanvallen inzetten. Ook BMX, volwassen mannen op een kinderfietsje, kan op mijn belangstelling rekenen. Wanneer ik daar naar kijk krijg ik na een tijdje altijd Anky van Grunsven met een dansende shetlandpony, op mijn netvlies. Hoogste tijd om over te schakelen naar het synchroonspringen, ik beleef daar net zoveel plezier aan als vroeger aan de ´zoek de verschillen – puzzels´. Achter check ik de slomo´s om te kijken of ik alles goed had.

Als ik begin te mopperen waarom het oud-Rhenense wc-pot gooien, het Friese fierljeppen, het Schotse hamergooien, het Scheveningse Haringkaken met zijspan, het speerwerpen met levende doelwitten en synchroon comazuipen geen Olympische sporten zijn, is het tijd om even naar buiten te gaan. In mijn tas een boek, minimaal 3 pennen en en een schrijfblok. Ik ga naar de Hofvijver, het Haagse bos, de Bierkade of een andere plek waar een bankje bij het water staat .

Toeval of niet? Toen ik gisteren plaatsnam in het Haagse bos, was ik getuige van een sport met Olympische potentie. Een man met twee honden, brede torso en forse spierballen. Wanneer hij de bal in het water slingerde, gingen de twee met kunstzinnige sprongen te water om de bal weer op te halen. Dat wil zeggen één van de twee Jack Russels. De ander hield het na de eerste keer waarbij hij bijna verzoop omdat hij niet meer uit het water kon klimmen, voor gezien. De puntentelling gebeurt op basis van drie elementen. De afstand van de worp, de afsprong waarmee de hond te water gaat en de tijd die hij nodig heeft om de bal op te halen. Dit vertelde de man me, maar toen hij begon over hormonenshakes en spierverdubbelaars moest ik maar weer eens op huis aan voor de series bij het handboogschieten.

(foto CC BY: FaceMePLS)

, , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag