Roodgloeiend nieuw dak bovenop Den Haag Centraal

nieuw-dak-dhcs-w680

Den Haag Centraal heeft een nieuw dak gekregen. Helaas is niet gekozen voor zonnepanelen waarmee Den Haag de Solar City prijs voor duurzame energie had kunnen winnen. Rotterdam Centraal heeft deze keuze wel gemaakt wat een mooi daglicht-effect geeft aan de perrons. Bovendien is het energiezuinig.

Het zonne-energiesysteem op Rotterdam CS is met maar liefst 10.000 m2 aan zonnepanelen het grootste zonnestationsdak in Europa. Deze kans hebben Den Haag en Pro-rail aan zich voorbij laten gaan. Den Haag gaf in 2011 € 496.000,-subsidie voor zonnepanelen maar springt niet in de bres voor een publiekstrekker als Den Haag Centraal.

Een gemiste kans of spelen er andere dingen een rol?

Den Haag wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn die zuinig omgaat met energie, duurzame energie gebruikt en haar CO2-uitstoot compenseert. Bij Centraal Station is daar nog maar weinig van te merken. Of was de energielobby soms even met een andere stad bezig?

, , , , ,

7 Responses to Roodgloeiend nieuw dak bovenop Den Haag Centraal

 1. Roel Wijnants augustus 6, 2012 at 8:17 pm #

  Echt een gemiste kans wat energiezuinig betreft, er schijnt een glazen dak te komen hoorde ik net van iemand

 2. Roel Wijnants augustus 6, 2012 at 8:20 pm #

  Hier het glazen dak
  http://www.denhaagnieuwcentraal.nl/deelprojecten/ov-terminal/

 3. Akbar Simonse augustus 7, 2012 at 7:50 am #

  En vooral bij de kaartjesautomaten lekt het verschrikkelijk……

 4. bas bogers augustus 7, 2012 at 8:47 am #

  Inderdaad een gemiste kans.

 5. Chris augustus 19, 2012 at 8:36 pm #

  De ligging van het DH-CS dak is zonneceltechnisch ongunstig tgv de omliggende hoge gebouwen, denk hierbij aan de gebouwen Stichthage, Nieuw- Babylon, het nieuwe gebouw op het Anna van Burenplein, VROM en OC&W die grote delen van de dag zonlicht weghouden. Daardoor zijn op deze locatie deze cellen nooit rendabel te exploiteren. Rotterdam en Utrecht hebben veel minder dominerende hoogbouw en daarmee veel meer zonnelicht op het dak.
  Dus volgens mij de juiste beslissing voor DH-CS.

  • Raaphorst augustus 19, 2012 at 9:31 pm #

   In Rotterdam werpen de Millenium Tower, Delfste Poort en het Groothandelsgebouw toch ook juist heel veel schaduw op het dak van het CS?

 6. Lammert augustus 23, 2012 at 1:04 pm #

  Het gaat bij zonnepanelen toch om licht en niet zo zeer alleen om direct zonlicht…

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag