“Next stop: Wouwermanstraat”

tram-aug18 121-w680

Próxima Paragem Martim Moniz

Echt binnen één metrorit in Lissabon wist ik dat Próxima Paragem volgende halte betekende. Dus stapte ik bij het juiste metrostation uit om op tramlijn 28 over te stappen. Next stop had mij niet geholpen, want Martim Moniz klonk mij even exotisch in de oren als voor een Portugees in Den Haag: volgende halte /next stop Wouwermanstraat, om maar een (zij) straat te nomen. Op het plein stond een beeldengroep van kleine stenen riddertjes in een fontein. Ik doopte de halte in het geheim van mijn gedachten maar gemakshalve om in de Riddertjes. De OV chipkaart werkte perfecten met openbaar vervoer tram bus metro kon je overal (goedkoop) komen.

Was er dan niks aan te merken? Ja hoor, het gemak waarmee Portugezen op tram en busbanen gaan staan bevordert de snelheid van het OV niet . Erger zijn de zakkenrollers op de toeristische trams. Iedereen weet wie het zijn, de trambestuurders zien door een spiegel op hun balkon wat er gebeurt maar ingrijpen ho maar. Doe daar dus wat aan, want bij lege trams hoef je ook geen haltes om te roepen. Dan Den Haag. De trammaatschappij van internationale stad achter de duinen, laat nu bij de haltes een timide dame vertellen dat de next stop er aankomt. De extra Engelstalige informatie over die next stop is verwaarloosbaar. So “i cannot discover the added value of this” om maar even op hetzelfde niveau te blijven. Of toch zo n extra toevoeging in een taal ver over de grens kan heel wat te weeg brengen. Kan je zelfs bedwelmen.

In Lissabon riep die stem visioenen op van generaties lang diep doorleefde stemmen van fadozangeressen. Proxima Paragem, je zou er altijd willen blijven wonen om dit elke dag te mogen horen. Je zou zelfs Den Haag vaarwel willen zeggen, als je die stem maar mocht horen. De toerist of de expat zit niet te wachten op de (nietszeggende) toevoeging next stop. Hij of zij wil gegrepen worden door de passie van Den Haag. Próxima Paragem station Hollands Spoor.

, , , ,

One Response to “Next stop: Wouwermanstraat”

  1. Roel Wijnants augustus 22, 2012 at 4:21 pm #

    In Den Haag wonen ± 122 verschillende nationaliteiten er wonen meer allochtonen dan autochtonen.

    En uitgerekend in het ovv hoor je twee talen door de tram-bus schallen een derde verstaat het Nederlands niet eens goed laat staan het Engels dus is het geldverspilling, iedereen kwam waar hij of zij moest zijn . maar op kantoor bij HTM wilde er een een goede beurt maken en allen knikten instemmend .

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag