Binckhorst voor beginners (deel 2)

debesturing-w680

De Binckhorst staat nou niet bepaald bovenaan in het lijstje ‘dolfavoriete plek in de stad’ van de gemiddelde Hagenaar. Toch is het een veelzijdig en groot gebied, dat begint op een steenworp van het centrum. In de gemeenteraad verklaarde ik al eerder het gebied voorzichtig de liefde. In een artikelenreeks ga ik proberen u, argeloze Hofstijlbezoeker, een stukje van die liefde te laten delen.

Onbekende Binckhorstplekken – De Besturing

Iedereen die wel eens langs de Binckhorst rijdt kent waarschijnlijk het gebouw Bink 36 wel (het voormalig PTT-complex aan je linkerhand) of de Caballero Fabriek, voorheen tabaksfabriek en nu een populair bedrijfsverzamelgebouw. Maar er zijn nog tientallen andere interessante plekken in Den Haag’s meest onontdekte bedrijfsgebied.

Zo zit aan de toegangsweg naar de Caballero Fabriek (de Saturnusstraat) een verzamelgebouw voor creatieve ondernemingen, genaamd De Besturing. ‘Creatieve onderneming’ kent voor velen een puur culturele connotatie. Vaak wordt er wat meewarig gekeken door de wat zakelijker ingestelde mensen als je de term laat vallen. Echter het betekent zeker niet Koerdisch kantklossen in de marge op een zolderkamertje. Zoals eigenlijk bijna nergens in Den Haag als je het over creatief ondernemerschap hebt. In het geval van De Besturing betreft het een oude fabriek die nu werkplek, kantoor en/of combinatie daarvan is voor creatieve ondernemers.

Het pand huisvest sinds 2006 een groep van 28 ambachtelijk, creatieve gebruikers. Zij vertegenwoordigen verschillende vakgebieden; van leer-, hout- en metaalbewerking, tot keramiek, fotografie, architectuur, interventies in de publieke ruimte en kunst. Het FabLab Den Haag is hier sinds 2011 gehuisvest. Het biedt zijn diensten, naast studenten en particulieren, ook aan gebruikers van De Besturing aan.

Er wordt mooi en spraakmakend werk gemaakt. Dat vind ik niet alleen zelf, maar begint ook diverse Haagse instellingen, zoals Gem, Kabk, Haagse Hogeschool, en anderen op te vallen. Ook ontwerper Tiddo de Ruiter heeft er zijn atelier. Tiddo’s werk is redelijk bekend aan het raken en hij is niet voor niets een van de Haagse ‘creatief ambassadeurs’.

De ‘organische gebiedsontwikkeling’ (zie eerdere blog) biedt de gebruikers van De Besturing de kans om zelf de toekomst van De Besturing te bepalen. Dat is een heel andere situatie dan toen ze 5 jaar geleden het pand aan de Saturnusstraat in gebruik namen. Het leek in die tijd vrij zeker dat het gebouw na 2 jaar gesloopt zou gaan worden, om plaats te maken voor het grote masterplan. “Tegenwoordig kijken wij optimistisch vooruit en onderzoeken wij de mogelijkheid [om] van De Besturing een mooie permanente broedplaats te maken.”, aldus Tiddo de Ruiter.

Wordt vervolgd

En er is natuurlijk nog veel meer: de timmerfabriek, drukkerijen en het Indoor Skatepark of de autoschadeherstelbedrijven in de ‘tijdelijk-permanente’ betonnen gebouwen aan de Komeetweg etc. etc. Volgende blog weer meer Binckhorst voor beginners!

Nieuwe site over Binckhorst: ImBinck.nl

Om alles wat er gebeurt  op de Binkchorst beter onder de aandacht te brengen is er nu de website ImBinck.nl, opgezet door ondernemers uit het gebied. Naast de agenda activiteiten biedt deze website een bron van informatie over het gebied, de ondernemers en de bewoners. De HotSpot kaart op deze site geeft ook een aardig beeld van wat er waar gebeurt.

, , , , , ,

One Response to Binckhorst voor beginners (deel 2)

  1. RM augustus 24, 2012 at 4:32 pm #

    En een heel mooie Schroder kringloop, een warenhuisje haast.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag