Motie van vertrouwen

Foto vandaag gemaakt van een vrachtwagen op het fietspad. Om hier omheen te kunnen moest ik op de rijweg gaan rijden (eerst van de verhoogde stoep af zien te komen zonder mijn scooter te beschadigen) of op het voetpad gaan rijden, beiden houden het volgende in: ik overtreed de verkeersregels en kan op de bon geslingerd worden of ongelukken veroorzaken.

Mopperend op maandagochtend begeeft ik mij op mijn keurig ondehouden scooter door mijn stad naar het centrum. Onderweg overvalt mij wederom een behoorlijke irritatie. Men zegt dat Den Haag een van de meest bevuilde binnensteden van Nederland is. Dat verbaast mij niets. Alle stoplichten staan zo afgesteld dat er één grote rode stroom ontstaat. Je moet als fietser, automobilist en bromfietser bij elk stoplicht stoppen. Iedere keer als je stopt en weer op moet trekken wordt er dus aan die gashendel getrokken dat tot effect heeft dat mensen hierdoor een overbodige hoeveelheid uitlaatgassen binnenkrijgen. Met als neveneffect… men gaat door rood rijden, zowel op de fiets, met de scooter als in de auto, wat natuurlijk ongelukken kan veroorzaken.

Daarnaast vertoont onze stedelijk wegdek, net als onze regering, behoorlijk wat gaten en hobbels. Ben je het ene gat met een halve tandbreuk (van het knarsetanden tijdens met rijden van frustratie!!) net gepasseerd, dan stuit je alweer op het volgende gat. De wegen en vooral de fietspaden staan in Den Haag (laten we ook Voorburg, Rijswijk en Leidschendam hierbij betrekken) behoorlijk op de non-prioriteitenlijst. Ik vraag mij dus geregeld af of ons mannetje op het Haagsche Stadhuis wel eens op de fiets naar zijn werk gaat. Wij als Hofstad moeten toch het juiste voorbeeld geven, wij zijn toch het voorbeeld voor de rest van Nederland met de regering in onze stad?

Men doet maar wat in het verkeer. Vaders met hele bakfietsen vol boodschappen en hun kinders rijden zonder op of omkijken zó door het rood, waar ik dus netjes stilsta. En moeders met hoge hakken, aktetasjes en hoofddoekjes, kijken niet bij het oversteken of er misschien een zebrapad of stoplicht is, voordat ze al kletsend oversteken.

Ik baal als berijder van onze Hofstad. Zijn dit nu de regels waar wij ons aan moeten houden? Ik ben zojuist uitgescholden door een oude man op de fiets omdat hij dacht dat ik door rood reed. Ik werd vervolgens boos op hem omdat ik juist altijd zo keurig alleen door groen ga…. maar realiseer me plotseling dat deze meneer en ik gelijk zijnals het gaat over frustraties in het verkeer van Den Haag. Omdat de stoplichten niet goed afgesteld worden creeërd men chaos in de stad. Met als gevolg: mensen worden boos op elkaar, waardoor er inschattingsfouten gemaakt worden en waardoor men zich niet meer aan de regels gaat houden en maar wat gaat doen.

Ik vind dat Den Haag maar eens wat meer aan het ‘sociale’ milieu moet gaan doen. Beginnende met de wegen gladstrijken door de oneffenheden te dichten, door de stoplichten beter op elkaar af te stellen en bij de inburgeringcursus een verplicht verkeersdiploma (moet ook voor expats gaan gelden) af te nemen. Ik denk dat ons leefmilieu stukken, maar dan ook echt stukken beter kan. Al die opbrekingen overal, enorme vrachtwagens op de stoepen, gaten in de wegen, naast elkaar fietsende bakfietsen, scheurende scooters, auto’s die op de hoeken geparkeerd, worden onoverzichtelijke kruispunten gecreëerd, mensen die hun hand niet uitsteken, in ons Haagsche verkeer… daar moet toch écht eens iemands aan gedaan worden!

Inplaats van alléén mijn onvrede uit te spreken wil ik hierbij ook graag een Motie van Vertrouwen uitspreken naar ons Haags Gemeentebestuur: ik denk dat u het verschil kan maken in onze stad, doe uw ding, dus maak onze stad leefbaarder!

P.S. Mocht u tips en suggesties willen ontvangen van mij, ik stel mij graag beschikbaar om de gevaarlijke punten die ik vaak tegenkom met u op te zoeken en aan te geven. Dus Haags Gemeentebestuur, maak gebruik van dit aanbod!

, , , , ,

24 Responses to Motie van vertrouwen

 1. Akbar augustus 27, 2012 at 6:36 pm #

  Iedere dag weer vind ik het een wonder dat ik na kilometers fietsen door de stad alweer de avond heb gehaald en nog in leven ben….

 2. Lies augustus 27, 2012 at 6:43 pm #

  Dat kan ik mij serieus voorstellen Akbar!!! Respect hoor voor jouw fietsskills!!!

 3. pieter augustus 27, 2012 at 6:49 pm #

  Ik denk niet dat wat jij beschrijft typisch Haags is. Maar dat geeft niet. Als fietser maak ik ook het nodige mee en zit regelmatig vloekend en tierend op mijn zadel. Het helpt niet, maar het lucht wel op.

 4. Lies augustus 27, 2012 at 7:31 pm #

  Nou Pieter, mijn man en ik komen beiden van origine uit dorpen uit de Utrechtse Heuvelrug en omgeving en zijn dit niet gewend hoor. En eerlijk, ik woon hier nu 11 jaar en het is hier altijd zo geweest…maar het lijkt wel steeds erger te worden.

 5. Miek37 augustus 27, 2012 at 7:44 pm #

  Hier (in Schiedam) is het al geen haar beter, het was zelfs zo erg dat een stelletje nitwits overal langs de fietspaden bomen hadden geplaatst die flink gaan wortelen (staan ze notabene om bekend!) met als gevolg dat er op de fietspaden enorme hobbels en kraters van gescheurd asfalt ontstonden.

  Uiteindelijk hebben ze al die bomen moeten rooien en alle fietspaden weer opnieuw moeten egaliseren en asfalteren, uiteraard pas nadat er een aantal fikse valpartijen waren geweest waar de gemeente voor aansprakelijk werd gesteld. Voor de kosten mogen wij opdraaien.

  Wat betreft de rode stroom aan stoplichten, dat is volgens mij in alle grote steden het geval, het stoplicht staat standaard op rood voor voetgangers en fietspad gebruikers totdat er een mep op de knop wordt gegeven.

 6. Eduard augustus 27, 2012 at 9:55 pm #

  Peter Smit, onze wethouder van Verkeer, gaat vrijwel altijd op de fiets, alhoewel hij van de VVD is.

 7. Lies Baas augustus 28, 2012 at 7:51 am #

  Dan zou Meneer Peter Smit zich toch wel geregeld achter z’n oren moeten krabben me dunkt. Want de verkeerssituaties zijn gevaarlijk, om van de wegen maar niet te spreken. Hopelijk ziet deze Meneer Smit mijn klacht en neemt hij contact op om een rondje te gaan rijden.

 8. Akbar Simonse augustus 28, 2012 at 7:57 am #

  Wilde Peter Smit ook niet de Spuistraat en de Vlamingstraat openstellen voor fietsers?

 9. Miek37 augustus 28, 2012 at 6:07 pm #

  Ik had hier vanmorgen 100 % zeker weten een reactie geplaatst, die is nu weg, iemand een idee??

  • Raaphorst augustus 28, 2012 at 6:50 pm #

   Was in de spam-folder terecht gekomen. Waarom? Geen idee.

 10. Lies augustus 28, 2012 at 6:09 pm #

  Ik heb hem niet gezien, ook niet in mijn mailbox…..

 11. Lies augustus 28, 2012 at 6:53 pm #

  All’s well that ends well 😉

 12. Miek37 augustus 28, 2012 at 7:03 pm #

  (nog maar een poging dan 😉 )

  Hier (In Schiedam) is het al niet veel beter helaas, een stel nitwits heeft het briljante idee gehad om naast de fiestpaden sterk wortelende bomen (daar staan ze notabene om bekend) te plaatsen met als gevolg dat er binnen no time gigantische hobbels en asfaltkraters onstonden.

  Uiteindelijk hebben ze alle bomen moeten rooien en de fietspaden opnieuw moeten egaliseren en asfalteren, uiteraard pas nadat er een paar flinke valpartijen waren geweest waarvoor de gemeente aansprakelijk werd gesteld. Voor de (fikse) kosten mogen wij, de inwoners van Schiedam opdraaien.

  Wat betreft de rode verkeerslichtzone, dat werkt volgens mij zo in alle grote steden, de stoplichten staan voor voetgangers en de gebruikers van fietspaden standaard op rood en gaat voor hen pas op groen nadat iemand een mep op de knop heeft gegeven.

 13. Miek37 augustus 28, 2012 at 7:07 pm #

  Pfff, voor niks nog een keer zitten typen, nou, haal die tweede maar weg dan..

 14. Lies Baas augustus 28, 2012 at 7:14 pm #

  Hahahahahaha….maar dan wordt je verhaal wel heul goed gelezen hoor Miek!! Dank voor je aandacht en verzorging van het te geven antwoord!!
  Het is gewoon opvallend dat je bij ieder stoplicht moet stoppen…nooit 1 groen licht vangt!!!
  Wat ik met mijn verhaal duidelijk wil maken is dat Den Haag zo veel fijnstof heeft en dat dat naar mijn mening dus wel ergens aan te weiten is. En zoals jij aangeeft…dat als ze niet snel die gaten gaan maken ze Den Haag en hun inwoners idd gaan laten betalen voor al die ongelukken, zoals bij jullie in Schiedam!!

 15. Miek37 augustus 28, 2012 at 7:17 pm #

  Die voetganger/fietspad stoplichten staan gewoon op 1 persoon doorlaten afgesteld, ik heb wel eens gelezen dat is is om de doorstroom vd auto’s te bevorderen want dat zou beter zijn voor het milieu! 😉

 16. Lies Baas augustus 28, 2012 at 7:23 pm #

  Euh…alle auto’s staan ook bij ieder stoplicht stil hè!!!

  • Miek37 augustus 28, 2012 at 9:39 pm #

   Ja dat komt door al die lastige scooterrijders die maar op die knop blijven rammen! 😉

 17. Mariëlle augustus 29, 2012 at 9:13 am #

  Ik herken je frustraties, Lies. Toch heb ik de indruk dat de laatste jaren juist veel meer fietspaden bij zijn gekomen. En ze worden ook steeds beter en breder. Nog lang niet optimaal, maar ik vind het de goede kant opgaan.

 18. jacques baas augustus 29, 2012 at 5:10 pm #

  Tsja,

  Hier in ons dorp heb je er echt geen last van. Fietsers zijn hier bijna onbekend en als je ze tegekomt dan zijn het duitsers of hollanders en worden voor gek uitgemaakt. Al die moeite om van a naar b te komen op de fiets. Neem de auto of een tractor maarja wij wonen dan ook al jaren in een frans dorp.

 19. coby fritz augustus 30, 2012 at 5:51 pm #

  begeeft ik mij

 20. Lies augustus 30, 2012 at 6:09 pm #

  Mariëlle, ze worden ook iedere 3 minuten weer opgebroken, er wordt wel met borden van alles aangegeven, maar logische oplossingen zijn vaak ver te zoeken. Zo moet je nu al een half jaar tegen het verkeer in rijden vanaf Scheveningen naar het Bezuidenhout…en als je dan iemand met een bakfiets tegenkomt ben je de sigaar. Maar mensen blijven ook gewoon lekker 2 breed fietsen als ze een scooter aan horen komen, steken hun hand niet uit als ze afslaan en wat ik het vervelendste vind…die stoplichten zijn echt super slecht afgesteld. Het schijnt dat er bovenmatig veel mensen met COPD-achtige aandoeningen in onze stad wonen….dat spreekt dan toch voor zich.

  Papa, toen jullie nog in Nederland woonden deed jij ook alles binnen het dorp op de fiets>omdat alles op niet normale fiets afstanden binnen jullie regio is doen jullie alles nu met de auto. Maar ik weet zeker dat als jij hier zou moeten fietsen je er ook een probleem mee zou hebben 😉

  • coby fritz augustus 31, 2012 at 11:03 am #

   SCOOTERS ZIJN VIES
   bit.ly/QF6Kk2

 21. Lies Baas augustus 31, 2012 at 12:02 pm #

  Coby, je hebt gelijk….scooters verontreinigen de stad ook. Helaas ben ik gebonden aan deze manier van de stad berijden door de straat waarin mijn lijf verkeerd. Daarbij onderhoudt ik hem goed…dat scheeld ook een boel verontreiniging…maar anders zou ik er ook niet zo snel op rijden. Maar een goed afgestelde scooter/snorfiets haalt gemiddeld makkelijk 1op36…dat krijg je met een auto niet zo maar voor elkaar.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag