Debat ‘Cultuur als motor voor de economie’ tijdens European Life I Live

cultuur-w680

Aanstaande zaterdag vindt tijdens het European Life I Live festival tussen 15:00 en 16:00 uur een debat plaats in De Posthoorn. Aangezien cultuur op dit moment zwaar onder vuur ligt. Er op bezuinigd wordt. Er door sommige mensen op neer gekeken wordt. Het door sommigen niet als een economische factor wordt gezien. Dat vraagt dus om een debat! En wil daarbij ook de rol van Europa aanhalen.

Natuurlijk is cultuur goud waard. Kunstwerken brengen enorm veel geld op. Hoewel sommige commerciële graaiers erop neer kijken, cultuur is vele malen stabieler dan aandelen of andere vormen van beleggen. Of neem muziekinstrumenten, instrumenten om kunst mee te maken, ook die zijn als beleggingsvorm vele malen stabieler dan een zooitje aandelen. Wat dat betreft hebben de kapitalisten het gewoon verkeerd. De economie is snel en vergankelijk, op consumptie gericht, maar cultuur is blijvend, geeft kleur aan mensen en landen.

Terug naar het debat dat zaterdag gehouden wordt. Het debat zal ingaan op vragen als:

  • Wat is de rol van cultuur in Europa?
  • Hoe kunnen kunst en cultuur, met name in Europa, bijdragen tot het herstel van de economie?
  • Hoe kunnen culturele organisaties zijn cultureel ondernemend?

Het debat wordt georganiseerd in samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Studies die door de Europese Commissie werden uitgevoerd hebben geleid tot de conclusie dat cultuur een belangrijke bijdrage levert aan de economische groei en nieuwe werkgelegenheid schept. Dit zal moeten leiden tot een programma voor kunstenaars en culturele organisaties die de ontwikkeling en activiteiten moeten gaan ondersteunen voor een breed Europees publiek. Tijdens het debat zal het voorstel Creative Europe 2014 – 2020, dat nog steeds in ontwikkeling, worden toegelicht.

Daarnaast zal er een presentatie van Den Haag 2018 over de Cultural Business Case zijn dat ingaat op de samenwerking tussen culturele instellingen, bedrijven en overheids-en maatschappelijke instellingen in de stad.

Namens Hofstijl ga ik proberen aanstaande zaterdag het debat in audio op te nemen omdat ik denk dat het weleens een heel interessant en actueel debat kan worden. Voor meer informatie over dit debat en de rest van het programma van het European Life I Live festival, zie lifeilive.eu →

, , , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag