De dag des oordeels

stemmen-w680

Ik had me voorgenomen te gaan stemmen dit jaar. Ik heb alle partijprogramma´s gelezen, alle debatten gekeken. Maar het is niet goed gevallen. Gisterochtend werd ik wakker met een zware hoofdpijn, ik heb al drie keer overgegeven. Het voelt als een vreselijke voedselvergiftiging. Er is blijkbaar een limiet aan wat een mens aankan aan loze praatjes en valse beloftes.

Ik had me voorgenomen me niet op de kast te laten jagen door iedere leugenachtige bewering. Factcheckers kan ik ook niet meer zien, het was Dolf Jansen die het zei, factcheckers zijn journalisten die hun werk doen en blijkbaar is dat zo bijzonder, dat het bijna net zoveel over deze types ging als over onze politieke leiders.

Ik had me voorgenomen niet razend te worden, wanneer ik de krampachtige grijns van Rutte zou zien of Samson zijn goed ingestudeerde staatsmanrol weer zou zien spelen. Ik had mijn huisgenoten; mijn kinderen en de naaktslakken plechtig beloofd om geen meubilair naar de tv te gooien bij iedere bewering waar ik het niet mee eens was. In fact en ik heb het gecheckt betrof dat iedere opmerking die uit de mond van politici en politieke analisten kwam. Maar hup daar ging weer een stoel, een kast of een bankstel.

Ik had me voorgenomen er volwassen mee om te gaan, om op de verkiezingsdag vroeg op te staan, stevig te ontbijten, een glas vruchtensap te drinken, mijn haar te kammen, de juiste strop te kiezen waar ik mijn nek in kon stoppen, de verantwoordelijke burger te spelen en dan naar het stembureau te lopen in het verzorgingstehuis op de hoek. Kon ik gelijk checken hoeveel handen er aan het bed waren op verkiezingsdag.

Maar een dag ziet er anders uit wanneer je deze begint op de wc en met 4 paracetamol om de hoofdpijn te onderdrukken. En ik weet het ik had de tv niet moeten aanzetten. Zoals iemand met aardbeienallergie die onder de pukkels zit en vergaat van de jeuk geen aardbeien moet eten. Ik had de tv niet moeten aanzetten, omdat ik wist dat ik al die pratende hoofden weer langs zou zien komen in een samenvatting van de verkiezingscampagne.

Ik had me voorgenomen alles ontspannen langs me heen te laten glijden, want de kans dat Rutte mij bekeert tot het liberalisme, Buma een Christen of Samson een sociaal democraat van mij zou weten te maken was nul en blijft nul.

Met trillende handen, verkiezingskoorts en onder de rode bulten, pakte ik mijn stembiljet aan, verdween in het stemhok en kleurde met het potlood het vakje achter Emile Roemer rood. Met een vreemde mix van walging en trots liep ik naar buiten. Ik had het toch maar geflikt, dat stemmen.

Had ik daar nu dertig jaar zo moeilijk over gedaan. Iedereen kan het.

Maar één ding is zeker. In de komende weken moet niemand wiens leven hem of haar lief is het woord ´Stabiel middenkabinet´ hardop uitspreken in mijn omgeving.

, , ,

2 Responses to De dag des oordeels

 1. eric september 14, 2012 at 4:27 pm #

  Omdat ik dezelfde allergische reactie verschijnselen vertoon, gecombineerd met woedeaanvallen over het algehele leugenachtige (oh, nee, als een politicus liegt noem je het alleen draaien) gedrag van de politieke figuren, heb ik besloten alles, maar dan ook echt alles te negeren wat ze zeggen: Geen TV, geen krant, geen programma. Ook simpele keuzes als “ik stem wel links” helpen niet meer (zie groen links + kunduz accoord, zie PVDA met de zwakke linkse (eh midden) koers de afgelopen 10 jaar), de politieke beloften zijn alleen geldig tot de verkiezingen. De mooiste leugens komen toch wel van de VVD, die het aan durfde te stellen dat ze een belastingverlaging willen voor de burgers, terwijl aan het eind van de maand een belasting verhoging in gaat die ze er zelf hebben neergezet.De tweedehands auto verkopers (mooi beroep nietwaar) hebben een hogere betrouwbaarheids score dan de mensen die ons moeten vertegenwoordigen. We zijn diep gezonken. Op naar nog 4 jaar neoliberalisme, en verdere verkwanseling van de BV nederland.

  Waar is het bewijs dat het ontslagrecht moet veranderen? Vergelijk de economie van de VS met die van NL: waar is het bewijs dat NL het de afgelopen 60 jaar zo slecht deed, omdat het ontslag recht “zo slecht voor het bedrijfsleven was”. Gek genoeg deed Nederland het helemaal niet slechter, dus het bewijs is alleen maar zichtbaar in het simplistische neo liberale model. En daarmee zitten we dus opgescheept voor weer 4 jaar.

 2. ger september 14, 2012 at 6:14 pm #

  Roemer is een walgelijke minkukel.
  Begint niet meer over de AOW “want dat is al door anderen beslist”
  Lonkt naar de PvdA want weet dat de SP zo incompetent en impotent als de pest is.
  Kots

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag