8e editie van het TodaysArt Festival maakt complete programma bekend

— PERSBERICHT —

Op 21 en 22 september vindt in het centrum van Den Haag de achtste editie van het TodaysArt Festival plaats, met vele artiesten uit binnen- en buitenland. Bezoekers krijgen een avontuurlijk programma voorgeschoteld met grootschalige kunstprojecten, wereldpremières en verschillende tentoonstellingen. Elektronische muziek, interactieve installaties, moderne dans, klassieke muziek, hedendaagse mediakunst uit Turkije, een 3-daags symposium over kunst en de samenleving; TodaysArt is een ontdekkingsreis door nieuw, verrassend en baanbrekend werk van hedendaagse artiesten.

Ruimtereis met Ben Frost en Krakow’s Royal Orchestra

TodaysArt 2012 presenteert ‘Music for Solaris’ van Ben Frost, Daníel Bjarnason en Sinfonietta Cracovia, oftewel Krakow’s Royal Orchestra. Music for Solaris is een bijzonder en ambitieus project ter ere van het vijftigjarige bestaan van Stanislaw Lem’s boek Solaris. De mysterieuze en paranoia-achtige sfeer uit het boek wordt gevangen in de door Frost en Bjarnason gecomponeerde muziek en vertelt het verhaal met behulp van elekctronische muziek en het voltallige Krakow’s Royal Orchestra. Om de voorstelling compleet te maken, hebben Brian Eno en Nick Robertson beelden uit de verfilming van Andrei Tarkovski tot passende visuals gemanipuleerd. Music for Solaris is eenmalig te zien in Nederland.

Grensverleggende bewerking van Canto Ostinato in het Haagse Stadhuis

TodaysArt presenteert de wereldpremière van het stuk InnerAct. InnerAct is een audiovisuele performance van harp, elektronica en visuals met het grensverleggende muziekstuk Canto Ostinato als muzikaal startpunt. Het ensemble van InnerAct wordt gevormd door harpiste Gwyneth Wentink, sonoloog Wouter Snoei en VJ Arnout Hulskamp. De revolutionaire bewerking van Canto is een ode aan Nederlands bekendste componist op het gebied van minimal music, Simeon ten Holt.

Elektronische compositie op 64-delig carillon

TodaysArt presenteert dit jaar een grensverleggend programma in het prominente Lucent Danstheater (LDT). Het programma omvat unieke, internationale producties die hun primeur beleven in Nederland. Op het programma staat onder meer het laatste experiment van de elektronische producer Pantha du Prince, waarin hij op zoek gaat naar het snijvlak tussen elektronische en klassieke compositie. Weber werkte samen met de Noorse dirigent, instrumentalist en electro-akkoestische componist Lars Petter Hagen om een 40-minuten durende symfonie voor carillon, live percussie en elektronische muziek te maken. Elements of Light wordt samen met The Bell Laboratory uitgevoerd op een 64-delig carillon in een intrigerende performance.

Japans georiënteerd programma in samenwerking met NTVE

In samenwerking met Nippon Television Network Europe (NTVE) presenteert TodasyArt een programamma dat zich richt op innovatieve projecten van gevestigde en opkomende Japanse kunstenaars. Hoogtepunten van het programma zijn de performances van Ei Wada’s ‘Open Reel Ensemble’ en ‘Braun Tube Jazz Band’, en Ryoichi Kurokawa’s ‘syn_’.  NTV Europe (NTVE) werd opgericht in 1992 als een dochteronderneming van Nippon Television Network Corporation (NTV), de pionier van de Japanse commerciële televisie. NTVE is op verschillende gebieden actief, zoals onderzoek in nieuwe ontwikkelingen en technologiën in Media & Broadcasting, het plannen en uitvoeren van grootschalige tentoonstellingen en het coördineren van de productie van tv-programma’s.

Elektronica-pioniers

In de afgelopen jaren passeerden op TodaysArt meerdere elektronica helden de revue, maar nog niet eerder gaven Wolfgang Voigt (mede-oprichter van het befaamde Kompakt label) en Jörg Burger (The Modernist) acte de présence op het festival. De onbetwiste pioniers van de experimentele electronica werken in hun laatste project samen onder het alias MOHN. Op zaterdag staat een ander icoon op het programma: voormalig Seefeel-lid Mark van Hoen (ook wel bekend onder zijn andere alias Locust). Tot slot zal jazz- en elektronicamuzikant en componist Bruno Spoerri een speciaal gastoptreden verzorgen tijdens het Pre-cert Home Entertainment programma van Demdike Stare en Andy Votel.

Nationaal en internationaal talent in spannend clubprogramma

Geheel volgens traditie zijn op TodaysArt enkele van de beste ontwikkelingen in de elektronische muziek te zien. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september wordt de foyer van het Lucent Danstheater omgebouwd tot een club waarin tot in de nachtelijke uurtjes kwan worden gedanst op stevige, dansbare en vooruitstrevende muziek van live acts en DJ’s. Namen in het clubprogramma: Shigeto, Phon.o, Ikonika, Roll the Dice, Andy Votel + Demdike Stare, Pazes, Einoma, FilosofischeStilte,

Afgedankte huisraad vindt nieuw leven in festivalpaviljoen

In het hart van het festival zal uit afgedankte spullen een gigantisch paviljoen herrijzen: de Vortex. De ‘Vortex’ wordt gemaakt van ingezamelde afgedankte gebruiksvoorwerpen van de inwoners van Den Haag. Daarnaast wordt de inboedel van onlangs, door de recente cultuurbezuinigingen, gesloten Haagse culturele instellingen in het bouwwerk verwerkt. De ‘Vortex’ verbeeldt een draaiende wervelwind die op zijn weg van alles heeft meegezogen en dient als symbool voor de vergankelijkheid die onlosmakelijk is verbonden aan onze samenleving.

Tentoonstellingen in oudste elektriciteitsfabriek van Nederland

In samenwerking met E.ON presenteert TodaysArt de tentoonstelling ‘Global Groove’ in de Electriciteitsfabriek. Onder de titel ‘Global Groove’ komen energie, kunst en techniek samen in dit historische industriële gebouw, dat al sinds 1906 een belangrijke plek in Den Haag inneemt. De Electriciteitsfabriek is de oudste energiecentrale van Nederland die nog in werking is. De tentoonstelling dankt haar naam aan het in de Electriciteitsfabriek getoonde werk van Nam June Paik. Waar Paik in 1973 met ‘Global Groove’ de snel veranderende wereld aan de hand van een kleurrijke visuele collage presenteerde, signaleert TodaysArt anno 2012 een nieuwe ‘Global Groove’: één van wereldwijde sociale revoluties. De jonge kunstenaars Gabey Tjon a Tham, Tomás Navarro en Joris Strijbos reflecteren in deze tentoonstelling op de wereld waarin we leven, met het rauwe decor van de Electriciteitsfabriek als versterkende factor. Met een pionier als Nam June Paik als uitgangspunt geeft ‘Global Groove’ vorm aan een roerige tijd, maar richt zich ook vol hoop op een betere – en kleurrijke – toekomst. In de kantoren van de oude fabriek wordt de tentoonstelling Commons Tense getoond; een tentoonstelling met Turkse mediakunst. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van NLTR400, waarin 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Turkije worden gevierd.

Over TodaysArt

TodaysArt 2012 vindt plaats op en rondom het Spuiplein (centrum) en in de Electriciteitsfabriek (Regentessekwartier) in Den Haag. Op diverse locaties en omliggende publieke ruimtes wordt een podium geboden aan ruim tweehonderd avontuurlijke hedendaagse (inter)nationale kunstenaars. TodaysArt presenteert een groot en veelzijdig programma van bijzondere producties, audiovisuele performances, dansvoorstellingen, concerten, clubavonden, installaties en tentoonstellingen.

Programma TodaysArt 2012

Music / Performances

Ben Frost + Daníel Bjarnason + Sinfonietta Cracovia [AU/IS/PL – Bedroom Community] – Music for SÓLARIS (film manipulations by Brian Eno + Nick Robertson [UK]) | Pantha Du Prince + The Bell Laboratory [DE/NO – Rough Trade / Dial] – Elements of Light | Ryoichi Kurokawa [JP] – syn_ | MOHN (Wolfgang Voigt + Jörg Burger) [DE – Kompakt] | InnerAct [NL] – Canto Ostinato Audio Visual (Gwyneth Wentink + Wouter Snoei + Arnout Hulskamp) | Anarchy Dance Theatre + UltraCombos [TW] – Seventh Sense | Open Reel Ensemble [JP] | Braun Tube Jazz Band [JP] | Ikonika [UK – Hyperdub / Hum + Buzz / Planet Mu / Warp] | Phon.o [DE – 50Weapons / Shitkatapult] | Shigeto [US – Ghostly International / Moodgadget] | Mark Van Hoen [UK/US – Touch / City Centre Offices] | Roll The Dice [SE – Leaf / Digitalis] | Slant Azymuth (Demdike Stare + Andy Votel) [UK – Pre-Cert Home Entertainment / Finders Keepers] | Bruno Spoerri [CH ] | Pazes [BR – Exponential / Hyphae] | Dead-cert & Pre-cert Home Entertainment DJ’s [UK] | Julien Mier [NL – King Deluxe / Shipwrec] | Einóma [IS/NL – Shipwrec] | FilosofischeStilte [NL – Lowriders / Antilounge] | Nik Nowak [DE] – Panzer | tomlaan [NL] – InFader | TeZ [IT/NL] – Non-Hertzian Wave Transmission 2.1 | Dieter Vandoren [BE/NL] – Integration.04 | Microseq + Emmanuel Flores Elías [CY/MX] – #008000 | Unit Moebius vs Schmerzlabor[NL] – 20 Years of Bunker Records | DNK-Amsterdam presents: Bill Kouligas [GR – PAN],Heatsick [UK – PAN / Rush Hour], Gert-Jan Prins [NL – Editions Mego / Erstwhile], Koen Nutters [NL – DNK], DNK DJ Unit (DJ MFK + DJ Too Young) [NL – Urban Mutations] | REWIRE presents: Torus [NL], Mouches Volantes [NL], Lowman [NL], Le Source [NL] | The WORM no-stars – Nouvelle noisette dévant la lettre [NL] | Visuals: Jorick.TV, Sober Industries, Frouke ten Velde / F [NL]

Installations

Raumlaborberlin [DE] – Vortex – In collaboration with Refunc [NL] | Elise Morin + Clémence Eliard [FR] – Waste Landscape | Nik Nowak [DE] – Panzer | Chris Salter + TeZ + David Howes [INT] – DISPLACE 2.0 – In collaboration with David Szanto, Harry Smoak, Caro Verbeek and Jorg Hempenius | Cymatical [NL] – BioDome | Martin Bricelj [SL] – DarkStar | Mariska de Groot [NL] – CINECHINE | Menno van den Berg [NL] – Deflecting Particles | ROLU [US] – Seating Units

Exhibition: Global Groove presented by TodaysArt and E.ON

Nam June Paik + John Godfrey [KR/US] – Global Groove | Dick Raaijmakers [NL] – Ideofoon I Mike Rijnierse [NL] | Joris Strijbos [NL] – Homeostase | Tomás Navarro [ES] – Truehologram | Gabey Tjon a Tham [NL] – ))))) repetition at my distance

Exhibition: Commons Tense / Müşterekler Zamanı – New Media Arts from Turkey presented by amberPlatform

Candas Sisman – ISOFIELD | Bager Akbay – I Am An Artist | Fatih Aydogdu – ERROR: TITLE INCLUDED | Osman Koç – Corporeal Experiences | Onur Sönmez + Jaak Kaevats – Jason Shoe | Özgün Kılıç + Sedef Aydoğan – _ _ _ _ _ _ IS FORGOTTEN. | Ali Miharbi – False boundaries | Özlem Alkış – Violation | Ahmet Sertac Öztürk – Commun-itchy | Ebru Kurbak – Data Catchers | Selin Özçelik + Nagehan Kuralı – PROBABLE NEEDLEWORK / OLASI EL İŞİ | Mehmet Erkök – Digital Junkman

Symposium: Bright Collisions / Talks

Douglas Rushkoff [US] | Julian Oliver [NZ/AT] | Eric Kluitenberg [NL] | Oliver Baurhenn [DE] | Ekmel Ertan [TR] | Esther Venrooy [NL] | Rob Bouwman [NL] | Daan Roosegaarde [NL] | Harry Webers [NL] | Angelo Vermeulen [BE] | John Hennequin [NL] | Martijntje Hallmann [NL] | Jacco van Uden [NL] | Chris Salter [US/CA/QC] | Cretien van Campen [NL] | Caro Verbeek [NL] | David Szanto [CA] | Yolanda van Ede [NL] | Joost Rekveld [NL] | Markus Bader [DE] | Jan Korbes + Denis Oudendijk [NL] | Jan Jongert [NL] | Eva de Klerk [NL] | Pecha Kucha Den Haag #12: Sander van de Pavert, Evalotte Oosterop, Onno Lixenberg & Hajo de Boer, Roy Cremers, Niels Büller & Thomas Hosman, Sander van Wettum, Ferry Voorneveld, Puck Verkade, Gwyneth Wentink, Vincent Bos, Rocco Stallvord, Sander van de Vijver, Gijs Kast, Jan Postma, Menkesdriek, Joachim Baan and Omar Kbiri.

Screenings

Netherlands Media Art Institute [NL] – Same, same, but different: Lernert & Sander [NL] – Natural Beauty, Pilvi Takala [NL] – Real Snow White, Oliver Laric [DE] – Versions, Jeroen Offerman [NL] – The Stairway at St. Paul’s, Broersen & Lukács [NL] – Mastering Bambi | Outliers, Vol.1: Iceland [INT] | Jerzy Skolimowski [PL] – The Shout | Vera Chytilová [CZ] – We Eat the Fruit of the Trees of Paradise.

Voor meer info zie de pressdoc en todaysart.org/nl/.

, , , ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag