Het Ruks Museum

Ruks Museum

Zo. Het wordt tijd dat wij Hagenaars ingrijpen en onze Amsterdamse vrienden behoeden voor een kapitale (als in hoofdstedelijke) blunder: Hoe haal je het in je malle hoofd dat je ons nationale erfgoed Het Rijksmuseum met zo’n zogenaamd “modieus”, maar totaal incorrect nieuw logo opzadelt? Hebben jullie dan niets geleerd van het Haagsche Logo Debakel?

Het artikeltje waar ik de foto (Main image: The unveiling of the logo at the Rijksmuseum. Image by Johan van Walsem) aan ontleen neuzelt nog wat over de vorm van de ij en de witte ruimte tussen Rijks en Museum, maar ziet totaal over het hoofd dat het logo ook nog anders gelezen kan worden.

Ingerukt! Mars!

Update 1:

Omdat kennelijk niet iedereen ziet wat ik zie, hieronder een voorbeeld van een lettertype waardoor ik tot deze post kom:

De ontwerpster heeft een nieuw lettertype geïntroduceerd voor het logo. Wanneer je nu de samengeknepen ij van dat lettertype met de u in het onderstaande schaduw lettertype vergelijkt, begrijpt u wat ik zie:

p22-bayer-shadow---Fonts.com-2012-09-16-23-28-57

Het is te vinden op Fonts.com

Update 2:

Een en ander blijkt nog wat ingewikkelder: Het is nota bene een Haags bureau, Bold Monday, dat het lettertype verzonnen heeft. Op hun site ziet het er zo uit:

Bold Monday Ruks Museum 2012-09-17 00-08-53

Als lettertype heeft het ook de naam Rijksmuseum gekregen…

Zoals een ware typograaf bekijkt men een lettertype kennelijk alleen in het platte vlak en niet vanaf een hoek zoals op de foto. Dan krijg je dit soort “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” reacties…

4 Responses to Het Ruks Museum

 1. Edwin IJsman september 17, 2012 at 2:25 am #

  En dan de Nederlandse spellingsregels voor samengestelde woorden nog niet kennen ook. Met zo’n korte tekst. Op een van de belangrijkste cultuurpaleizen van het land. Zucht..

 2. Roel Wijnants september 17, 2012 at 8:39 am #

  Om over de kosten van het geklooi nog maar te zwijgen

 3. ger september 18, 2012 at 8:16 am #

  Voor SP-ers geen probleem, die wilden niet bezuinigen maar honderden miljoenen meer voor cultuur.

 4. Raaphorst september 20, 2012 at 10:19 pm #

  Het is natuurlijk een fout waar ze 5 jaar omheen gaan draaien.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag