Josè in actie

Josè in actie

Josè geeft elk jaar een signaal af naar bezoekers en kamerleden tijdens prinsjesdag. Dit jaar was het iets lastiger om haar mening goed in het zicht voor de stoet en het publiek te brengen vanwege de vele hekken die er stonden. Hierdoor werd de afstand naar de stoet toe te groot.

Ze ging op een plek staan waar de stoet met gouden koets de hoek om kwam maar kon door de grote afstand niets zien. Ik besloot om mijn zoombereik in te zetten en hield mijn camera zo hoog mogelijk boven het publiek uit. Ik richtte op de NOS-camera en klapte mijn beeldscherm uit zodat ze kon zien wat de camera deed en zij het bord omhoog kon houden op het moment dat de koets voorbij kwam.

Op een bepaalt moment keek ik achterom en zag minstens 5 blauwe uniformen en evenzoveel oortjes. Toen wist ik al, dat gaat niet goed, maar ik ging gewoon door en Josè stak haar bord omhoog toen de gouden koets voorbij ging. Toen we vervolgens weg wilden lopen mocht Josè doorlopen maar werd ik staande gehouden en ik moest ik mij legitimeren. Er werd mij gevraagd wat ik daar deed en waarvan ik de dame (Josè dus) kende en wat mijn bemoeienis met haar was. Ze stonden met z’n allen achter ons, ze zien wat we aan het doen zijn, en dan toch even staande houden. Al mijn gegevens werden doorgeven aan het bureau en gecheckt na goedkeuring en met een handruk nam ik afscheid.

Even daarvoor was Niko, omroeper van Den Haag FM staande gehouden. Niko heeft een stoppelbaard en had een AH tas in de hand en ze vonden dat vast vreemd. Hij was nog niet aan het werk en slenterde er dus wat rond. Ik riep nog dat hij nu wel de waxinelichtjes kwijt zou zijn maar dat werd ook al niet in dank afgenomen. Sonneveld zou zeggen: “Waar is de humor gebleven meneer Zonneberg”.

Opvallend was dat er dit jaar veel blauw op en rond het plein te bespeuren was. Als veel blauw betekent dat je er al heel snel verdacht uitziet mag het wat mij betreft wat minder.

, , ,

4 Responses to Josè in actie

 1. eric september 20, 2012 at 6:25 pm #

  je weet het he: die legitmatie plicht is er doorgedramd vanwege het terrorisme (door het CDA). Maar waar wordt het voor gebruikt: gewone burgers dwarszitten en stangen. Het zal vast wel mooi staan in een of andere statistiek: mogelijke terrorist aangehouden en erger voorkomen. Maar goed, je bent mooi weggekomen: Als je een waxine lichtje bij je had, zou je de komende jaren op prinsjesdag vast zitten.

 2. karin r. september 21, 2012 at 9:59 am #

  er is iets geks met de legitimatieplicht. je hebt toonplicht geen draagplicht, dus als je naar je vrouw belt, kom even mijn paspoort brengen mag dat ook. en daarom heb ik nooit iets bij me.

 3. Roel Wijnants september 24, 2012 at 12:21 am #

  @karin weer wat geleerd

 4. Roel Wijnants september 24, 2012 at 12:27 am #

  Heb even rondgekeken
  Toonplicht of draagplicht
  U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. Het verschil tussen een draagplicht en een toonplicht is dat de politie bij een draagplicht bevoegd zou zijn u ook zonder reden aan te houden om uw identiteit te controleren.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag