We moeten blijven innoveren

bosbessensap

In de week dat de koningin haar buikspreekpopact deed en het er op lijkt dat we een kabinet krijgen met de VVD-light van Diederik Samson en de PVV-light van Mark Rutte. Een kabinet waar rechts Nederland zijn vingers bij af kan likken. Dat alles dankzij SP- en PVV- stemmers die zo nodig strategisch moesten stemmen en die over een paar maanden spijt hebben dat ze niet even goed hebben nagedacht of het wel de juiste strategie was. De deskundigen hielpen ook niet mee. In de verschillende talkshows repten ze nooit over een strategie B of C. Stemadviezen neem dat van mij aan moet je in de wind slaan.

Schenkadviezen niet, zo leerde ik deze week door schade en schande. Voor een familieweekend had mijn zus een paar pakken van het merk Health juice ingeslagen. Bij het inschenken droop de bosbessensap aan alle kanten langs het pak en over mijn witte t-shirt. Door mijn spreekwoordelijke onhandigheid leverde me dat niets dan hoon op. Tot mijn broer die het hardst had gelachen zijn eigen glas wilde vullen en hetzelfde tafereel zich herhaalde. Met die uitzondering dat ik nu kon lachen en hij niet. Duidelijk was wel dat het niet zomaar onhandigheid betrof, maar dat er iets met dat pak aan de hand was. Nadat verschillende familieleden het pak uitgebreid bestudeerd hadden, zag mijn neefje op de bovenkant van het pak een schenkadvies staan. Een schenkadvies ja. Alsof we al niet sinds de steentijd drinken uit een pak in een glas kunnen schenken. Het pak moest voor de juiste schenktechniek achterover gekanteld worden in plaats van voorover zoals dat bij alle andere pakken gebruikelijk is. Een slimme ingenieur had na jarenlange studie besloten de schenktuit aan de binnenkant zo te maken dat alleen achterwaarts schenken het gewenste resultaat – sap in het glas – oplevert.

Dat is nou waarom het slecht gaat met ons land. Duizenden jaren beschaving en dan worden er wetenschappers aan het werk gezet om een tegendraadse schenktuit te ontwikkelen, waarmee je niet kan schenken zonder schenkadvies. In plaats van de energieproblemen op te lossen, de hongersnood of bij te dragen aan de volksgezondheid zijn er mensen bezig flessen te ontwikkelen met schroefdoppen aan de onderkant. Fietsen met terugtrappers en een trapadvies om vooruit te kunnen komen. Auto´s met het stuur op de achterbank zodat de kleintjes ook eens voorin kunnen zitten maar natuurlijk niet zonder een dode hoekadvies.

Om te spreken met de woorden van een groot politicus: ‘We zijn een innovatieland, we moeten blijven innoveren. Dat is onze kracht.’

, ,

Comments are closed.

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag