Social media: de mythe van Haren

“Social media veroorzaakt een ravage in Haren”

Gelooft u het? Ik niet.

Mensen veroorzaken ravages: Onverantwoordelijke mensen die berichten uit social media oppikken en via radio en TV verder verspreiden, onnadenkende mensen die misschien iets van openbaar bestuur, maar niets van jongeren begrijpen en massamedia benutten om mensen aan te sporen ‘vooral thuis te blijven’, onopgevoede mensen die graag dingen vernielen en anderen terroriseren, onvoorzichtige mensen die zin hebben in een party en graag ramptoerist spelen. Dat soort mensen. Stuur hen de rekening, domme bestuurders en massamedia voorop.

De afgelopen dagen barst het van de ‘analyses’ van wat er nu in Haren gebeurde. Het internet en social media krijgen als vanzelfsprekend de schuld. Als ik deze mensen moet geloven zou social media over welhaast mythische kwaliteiten moeten beschikken, kwaliteiten die een meisje van 16 in staat stellen om een nucleair armageddon af te roepen over een heel dorp.
Ik had een déjà vu: het was 2000 of 2001 en ik was stagiair bij Arcadis. Op onze locatie in Amersfoort was er een lezing die vrijdagmiddag: een van de hotemetoten van het concern kwam ons vertellen wat de internetrevolutie voor de wereld betekende en vooral, hoe Arcadis er als bedrijf aan zou kunnen verdienen. Als jochie moest ik inwendig lachen: ik besefte allang dat wij met zijn allen in een enorme zeepbel leefden, met ridicule rendementen op ‘investeringen’ gecreëerd door snelle jongens, voor domme investeerders die niets van technologie begrepen. Ik begreep nu ook dat de bestuurders van de firma waar ik zat in ieder geval niet bij de ‘snelle jongens’ hoorden.

Laat ik het er maar op houden dat de Nederlandse media en het openbaar bestuur anno 2012 ook allerminst snelle jongens zijn.

Graag nodig ik mijn lezers dan ook uit voor mijn verjaardag. Pers en burgemeester zijn niet welkom. Dat is niets persoonlijks, maar ik voel mij nu eenmaal veiliger zonder jullie.

, , , , , , , ,

7 Responses to Social media: de mythe van Haren

 1. HappyHotelier september 24, 2012 at 3:45 pm #

  Mooi stukje Edwin en we zijn het eens: We worden gedomineerd door empty heads, maakt niet uit waar. Ze zitten overal: Aan de knoppen van de radio en televisie, aan de knoppen van bestuur publiek en privaat en ook in de politiek…..BTW wanneer vier je je verjaardag?

 2. Niek september 24, 2012 at 6:33 pm #

  Mooi geëvalueerd Edwin. Als ik diezelfde avond nog zie hoe de nieuwsmedia inclusief Powned de beestgangers uitnodigden, extra treinen beloofden etc. Dan vind ik een echte flashmob toch leuker.

 3. Robert september 24, 2012 at 8:59 pm #

  Wat ik zo wonderlijk vind: wanneer het de dweepzieke social media discipelen goed uitkomt, komen zij woorden tekort om te verkondigen hoe machtig de sociale media zijn. Hoe snel claimde men niet het succes van de Arabische Lente? Dat was toch maar nooit mogelijk geweest zonder Facebook en Twitter (overigens tot grote woede van bijvoorbeeld de Egyptische revolutionairen; een vriendin van mij in Caïro stond maandenlang elke nacht traangas te happen op het Tahrir Plein, en ze ergerde zich mateloos aan hoe het hippe social media volk veilig achter de pc probeerde mee te liften op hun succes – maar dat terzijde).

  Maar als het – zoals nu in Haren – een keer verkeerd uitpakt, stellen social media ineens niks voor, en is de invloed minimaal.

  Dus wat is het nu? Want selectief shoppen in gebeurtenissen en alleen dat claimen wat positief is, komt erg ongeloofwaardig over.

  Wat verder vooral weerzinwekkend is: de grenzeloze arrogantie van een bedrijf als Facebook. Zoals vandaag, in reactie op Haren. Nee, we gaan niet nog eens kritisch naar onze instellingen kijken. Nee, we willen ook niet meewerken aan welk onderzoek dan ook. En nee, we voelen ons nooit ergens verantwoordelijk voor.

  Maar wel, zo zag ik vanavond op de Franse televisie, het ongemerkt laten gebeuren dat bij een groot aantal gebruikers oude privé-berichten ineens openbaar in de Facebook timeline verschijnen. Een bug die zo groot is, dat men in Frankrijk zelfs aanraadt het FB-account maar snel te deactiveren. Want meneer Zuckerberg zal er niet wakker van liggen. Die heeft het te druk met geld tellen.

 4. Edwin IJsman september 24, 2012 at 10:34 pm #

  @Robert: Ik ben geen social mediagoeroe. Voor mij is social media niet meer dan een reeks websites die mij in staat stellen om met anderen te communiceren. Het verschijnsel biedt bepaalde voordelen aan de gebruikers en heeft bepaalde beperkingen. Als je die laatste gaat negeren, krijg je dat gehypete gejuich (of in het negatieve geval: geschreeuw) over de ‘enorme mogelijkheden’ van social media.

  • Robert september 24, 2012 at 11:54 pm #

   Probleem is dat het stelselmatig negeren van de nadelen wel te vaak – en ook dit weekend weer – gebeurt.

   Ik zapte vanavond per ongeluk langs die vreselijke Klöpping in DWDD, en hij schreeuwt gelijk al moord en brand, omdat mensen zijn speeltjes zelfs maar ter discussie durven te stellen. En voelt zich veel te hip om op zijn minst enige empathie op te brengen voor een 84-jarige man die met een stoeptegel het ziekenhuis is ingemept, of AH-personeel dat in doodsangst hun werkplek moet ontvluchten.

 5. Miek37 september 25, 2012 at 1:45 pm #

  Wat ik dan weer hypocriet vind is dat de oude media met een beschuldigend vingertje naar de nieuwe media wijst terwijl het feestje vorige week in alle journaals, nieuwsrubrieken en actualiteitenprogramma’s, zelfs nog in “Man bijt Hond” werd aangekondigd, Powned en de regionale TV zender ter plekke life aanwezig waren en 3FM op vrijmiddag een heuse oproep deed.

  Anyway, het wachten is nu op de uitkomst van het onderzoek dat Job Cohen gaat uitvoeren, dat wordt vast een high tea met de daders.

 6. Miek37 oktober 4, 2012 at 4:52 am #

  En Job heeft er op voorhand maar liefst een half jaar voor nodig om het te kunnen duiden!!

Hofstijl, het laatste woord uit Den Haag