Waarom is het zo belangrijk om tijdig je gehoor te laten testen?

Waarom is het zo belangrijk om tijdig je gehoor te laten testen

Om gehoorproblemen op te sporen wordt een gehooronderzoek gedaan. Dit gebeurt in de eerste plaats door een audicien, die het probleem lokaliseert en je helpt bij het vinden van het juiste hoortoestel voor jouw behoeften. Door gehoorverlies tijdig te detecteren kunnen veel toekomstige complicaties worden voorkomen, en kan het leven op veel manieren gemakkelijker worden gemaakt. Lees hier meer over het belang van een tijdige gehoortest. 

Tijdig detecteren van gehoorverlies 

Het is belangrijk om gehoorverlies tijdig te detecteren. Als je te lang doorgaat zonder het probleem te verhelpen, kan dit ernstige gevolgen hebben. Onderzoek toont aan dat onbehandeld gehoorverlies het langetermijngeheugen aantast, wat op zijn beurt het risico op dementie kan vergroten. Slecht horen heeft ook invloed op de psyche en de kwaliteit van leven. De inspanning om te proberen te horen wat er om je heen wordt gezegd, kan uiterst vermoeiend zijn, en kan leiden tot terugtrekking uit de sociale context.  

Oorzaken slechthorendheid 

De meest voorkomende oorzaak van slechthorendheid is het ouder worden. Rond de leeftijd van vijftig jaar verschijnen meestal de eerste tekenen van gehoorverlies. Vaak merken we het zelf niet als we slecht beginnen te horen: meestal zijn het de mensen om je heen die merken dat je het volume van de tv harder zet, of mensen vraagt ​​om zichzelf te herhalen als ze iets zeggen. Het komt vaak voor dat mensen ontkennen dat hun eigen gehoor het probleem is; ze denken vaak dat het de omgeving is die onduidelijk spreekt.

Door al rond de vijfenveertig jarige leeftijd het gehoor te laten controleren, voorkom je dat je te lang met gehoorverlies blijft zitten, en kun je de gevolgen daarvan voorkomen. En dat terwijl de gehoortest technologie nauwkeurig kan aangeven wat het probleem is, en welk hoortoestel het probleem zou kunnen verhelpen waardoor het leven een stuk makkelijker wordt. Er is voor een gehoortest geen verwijzing nodig.

Zo gaat het eraan toe bij een gehoortest

Een gehoortest in de buurt begint met een kort gesprek en een visueel onderzoek van de gehoorgang – een zogenaamde otoscopie. Dit wordt gedaan om eventuele geleidingsobstructies te detecteren, die kunnen voorkomen dat er geluid doorkomt. De audicien speelt vervolgens verschillende geluidsfrequenties voor je af, in één oor tegelijk.

Daarbij zit je in een stille kamer met een koptelefoon op, en druk je elke keer dat je een geluid hoort op een knop. Als uit de test gehoorverlies naar voren komt, wordt er meestal nog een onderzoek gedaan.  

Het vervolgonderzoek 

Het doel van het vervolgonderzoek is om te kijken hoe de hersenen spraakklanken waarnemen. Je hoort verschillende zinnen, en wordt gevraagd het laatste woord van de zin te herhalen. De resultaten van de tests helpen de audicien te begrijpen welke frequenties je niet kunt horen, zodat het juiste hoortoestel voor je gevonden kan worden. Een gehoortest duurt doorgaans ongeveer dertig minuten, en de beoordeling en selectie van een hoortoestel duurt ongeveer evenveel tijd. 

Nervositeit voor het onderzoek 

Veel mensen zijn zenuwachtig voor een gehoortest. Je weet niet wat er gaat gebeuren, en je maakt je zorgen over de uitkomst. Zenuwachtig zijn kan het testresultaat negatief beïnvloeden. Hoe snel je een geluid waarneemt, hangt af van het reactievermogen. Je algemene toestand gedurende de betreffende dag kan daarom van invloed zijn op het resultaat.

Ben je goed uitgerust, of gestrest? Neem de tijd, en probeer ontspannen en uitgerust op de gehoortest aan te komen. Het kan een grote hulp zijn om een ​​familielid of vriend mee te nemen bij wie je je veilig voelt.